Οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών που οριστικοποιούν τον νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και η ολοκλήρωση το νομικού πλαισίου διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, συνοδεύτηκαν και ακόμα συνοδεύονται από τις εντεινόμενες πιέσεις SSM και μεγαλομετόχων των τραπεζών προς τράπεζες και κυβέρνηση να μην αναβάλουν πλέον την εκκαθάριση του επιχειρηματικού τοπίου.
Προς αυτή την κατεύθυνση στέλνουν «τελεσίγραφο» για την έναρξη των δραστικών μέτρων αντιμετώπισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων από την αρχή του 2017, με εκτεταμένες διαγραφές στα χρέη βιώσιμων επιχειρήσεων, με πωλήσεις δανείων και με «αποδιασωλήνωση» των επιχειρήσεων που δεν παρουσιάζουν προοπτική επιβίωσης.
Το «τελεσίγραφο» έρχεται καθώς έχει διαπιστωθεί απροθυμία για το ξεκαθάρισμα των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, την οποία, μάλιστα, SSM και ξένοι μεγαλομέτοχοι συσχετίζουν με την «δύκολη» πορεία επιλογής προσώπων στις τράπεζες.
Την απροθυμία να παρθούν αποφάσεις για τη χαριστική βολή σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις διαπιστώνουν, επίσης, από το γεγονός ότι δεν είχε θεσπιστεί κάλυψη, άνευ αστερίσκων, στα στελέχη τραπεζών και Δημοσίου που θα αποφασίσουν αναδιαρθρώσεις και «κουρέματα» οφειλών, ούτε είχε θεσμοθετηθεί η δυνατότητα άμεσης αποπομπής των μη συνεργάσιμων διοικήσεων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.
Στο σημείο αυτό αξίζει να προσθέσουμε, δεδομένου ότι το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των επαφών κυβέρνησης-δανειστών, ότι ο σχεδιασμός των τραπεζών για τα «κουρέματα» των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων προέβλεπε ότι αυτά θα αποφασιστούν ανά περίπτωση από την τράπεζα με τη μεγαλύτερη πιστωτική έκθεση.
Καθώς οι ελάχιστες περιπτώσεις μεγάλων κοινοπρακτικών δανείων που διευθετήθηκαν μέχρι σήμερα τράβηξαν εις μάκρος, με κόστος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις τράπεζες, οι τελευταίες πρόκειται να κινηθούν εφεξής στη βάση ενός "μηχανισμού" ο οποίος θα δίνει ηγετικό ρόλο στην τράπεζα με τη μεγαλύτερη έκθεση στον δανεισμό της επιχείρησης.
Η τράπεζα αυτή θα βάζει ορκωτούς ελεγκτές για τον έλεγχο των οικονομικών δεδομένων της επιχείρησης, θα εκπονεί τη μελέτη βιωσιμότητάς της, θα καταρτίζει το σχέδιο αναδιάρθρωσης, αποφασίζοντας και για το ύψος του «κουρέματος», και θα παρουσιάζει την πρότασή της στις υπόλοιπες πιστώτριες τράπεζες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr