Το 2017, υπενθυμίζουν, είναι εκλογική χρονιά για την Ευρώπη, κάτι που καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων εκτός του πλαισίου της συμφωνίας. Τον προσεχή Μάρτιο είναι οι εκλογές στην Ολλανδία, με την ελληνική περίπτωση να αποτελεί θέμα σφοδρών αντιπαραθέσεων, και ακολουθούν τον Μάιο οι εκλογές στη Γαλλία, ενώ τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν οι κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία.
Όπως σημειώνουν οι τράπεζες, ο χρόνος δεν κυλά απλώς εις βάρος μας αλλά επιπρόσθετα, αν καθυστερήσουμε, όπως σταθερά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, και μπούμε στην άνοιξη με ανοιχτή αξιολόγηση, τότε η χώρα κινδυνεύει να παρασυρθεί σε μια νέα μεγάλη περιπέτεια ανάλογη του 2015.
Όσο νωρίτερα «κλείσει» η αξιολόγηση, σημειώνουν, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να ληφθούν τα μέτρα ανακούφισης του χρέους, όπως έχουν δεσμευτεί οι εταίροι. Αν συμβεί αυτό τότε ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτική χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που θα αποτελέσει σημείο καμπής για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Αντίθετα, αν χαθεί χρόνος σε μακρόσυρτες διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις και επανέλθει η ανησυχία για τον κίνδυνο εκτροχιασμού του προγράμματος και της χώρας, τότε είναι βέβαιο ότι η οικονομία θα παραμείνει καθηλωμένη σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης ή και ύφεση, οδηγώντας σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια –σήμερα ξεπερνούν τα 108 δισ. ευρώ– με κίνδυνο οι τράπεζες να βρεθούν και πάλι αντιμέτωπες με θέματα κεφαλαιακής επάρκειας.
Ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση αυτή τη φορά θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στους μετόχους, αλλά υπό προϋποθέσεις και στους καταθέτες. Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη «θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων», που βρίσκεται σε ισχύ από 1.1.2016, προβλέπει, μεταξύ άλλων, και το αποκαλούμενο bail in. Δηλαδή, τη συμμετοχή στο κόστος της εξυγίανσης των προβληματικών τραπεζών όλων όσοι έχουν χρηματοδοτήσει, άμεσα και έμμεσα, μια τράπεζα, δηλαδή μετόχους, ομολογιούχους αλλά και ανασφάλιστες καταθέσεις.
Μιλώντας σε εκδήλωση την προηγούμενη εβδομάδα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας προειδοποίησε ότι «τυχόν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να περιορίσουν την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, την υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης και την εξασθένηση των προοπτικών οριστικής εξόδου από την κρίση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr