Έχοντας να αντιπαλέψουν το «βουνό» των κόκκινων δανείων σε μία μάχη που θα κρίνεται καθημερινά, θα πρέπει να γυρίσουν σε σταθερή κερδοφορία τις τράπεζες, να προχωρήσουν σε αύξηση των εργασιών τους μέσω νέων χρηματοδοτήσεων που θα επανεκκινήσουν την Οικονομία και να διαφυλάξουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια ενόψει των επόμενων stress tests της ΕΚΤ.
Και μέσα σε αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και η επάνοδος σε ομαλές συνθήκες ρευστότητας, η οποία υπόκειται στην προϋπόθεση τόσο της βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών, όσο κυρίως της σταθερότητας του πολιτικού και θεσμικού περιβάλλοντος.
Βέβαια, σε αυτή τη «μάχη», και δίχως να παραβλέπει κανείς τα μεγάλα προβλήματα, εισέρχονται με κάποια σημαντικά «όπλα» μια και βάσιμα κρίνονται επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και υγιείς. Διαθέτουν: δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων Core Tier I στο 15,8%, απόθεμα προβλέψεων που ξεπερνά τα 57 δισ. ευρώ, δείκτη προβλέψεων προς δάνεια στο 24,9%, δείκτες κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 68,7% και 50,2%, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.
Επιπλέον διαθέτουν προ προβλέψεων έσοδα 4,2 δις. ευρώ (το 2015, με αυξητική τάση το 2016), τα οποία συνιστούν ένα πρόσθετο κεφαλαιακό «μαξιλάρι» για την περίπτωση περαιτέρω απροσδόκητων πιστωτικών ζημιών, ενώ τα συνολικά δανειακά τους χαρτοφυλάκια είναι καλυμμένα κατά 60% - 65% με ενέχυρα σε ακίνητα, αποτιμημένα στις τρέχουσες πιεσμένες τιμές.
Με το δεδομένο, μάλιστα, ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει από τρία εξονυχιστικά stress tests την τελευταία τριετία και ανακεφαλαιοποιήθηκαν με 60 δις. ευρώ, με την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των 14,4 δις. ευρώ, μάλιστα, να καλύπτει τις ανάγκες του δυσμενούς μακροοικονομικού σεναρίου, επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα ανεπάρκειας κεφαλαίων.
Ωστόσο, ο κίνδυνος νέων κεφαλαιακών αναγκών μπορεί να προκύψει εφόσον δεν γίνει επιτυχής διαχείριση των κόκκινων δανείων. Ο συνολικός στόχος που έχει θέσει ο SSM για τις ελληνικές τράπεζες προβλέπει ότι το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% ή κατά 41 δισ. ευρώ από τα 108 δις. ευρώ σήμερα.
Μέχρι στιγμής, ουσιαστική δράση στα NPLs δεν έχει αναληφθεί, με το 2016 να καταγράφεται ως χαμένη χρονιά, το 2017 να αναμένεται έτος δοκιμής και όλο το βάρος της ενεργητικής διαχείρισης να πέφτει στα έτη 2018 και 2019. Δηλαδή, ο χρόνος δράσης και επίδειξης αποτελέσματος για τις διοικήσεις των τραπεζών συρρικνώνεται ασφυκτικά, τη στιγμή μάλιστα που οι προοπτικές για τις συνθήκες διαχείρισης δεν διαφαίνονται καλύτερες.
Η αβεβαιότητα για την οικονομική ανάκαμψη του χρόνου συν το γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων, καθιστά αναπόφευκτες τόσο τις πωλήσεις δανείων, όσο και τις εκτεταμένες διαγραφές. Και οι δύο αυτές κινήσεις σίγουρα θα επηρεάσουν τη στάθμη κεφαλαίων των τραπεζών. Παράλληλα, η καταθετική βάση δεν δείχνει να αναπληρώνεται από επιστροφή των καταθέσεων που έφυγαν σε κλίμα πανικού από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι και την επιβολή των capital controls στα τέλη Ιουνίου 2015.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr