Πλέον αναμένονται κινήσεις κυρίως στα Βαλκάνια με πωλήσεις θυγατρικών και πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων, εκεί όπου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα φάνταζε προ δεκαετίας κυρίαρχο «συνδέοντας» άμεσα την ελληνική οικονομία και το επιχειρείν με την ΝΑ Ευρώπη.
Όλο αυτό το διάστημα σχεδιάζονταν διαφορετικού τύπου λύσεις, όπως κοινοπραξίες ή ανταλλαγές, προκειμένου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην εξέλθουν των αγορών όπου πριν την κρίση είχαν θεαματικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και να μη το κάνουν και με τρόπο άτακτο που θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να πουλήσουν όσο όσο προκειμένου να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης που είχαν υποβάλει στην Γεν. Δ/νση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).
Μέχρι και το καλοκαίρι, οι τράπεζες, και ειδικότερα οι EUROBANK, ΕΤΕ και ALPHA BANK, βρίσκονταν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με στόχο την ανταλλαγή θυγατρικών με επίκεντρο τις αγορές Ρουμανίας, Σερβίας και Κύπρου. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν καρποφόρησαν καθώς οι τράπεζες δεν τα βρήκαν μεταξύ τους στις πληρωμές που θα έπρεπε να γίνουν για να καλυφθούν οι διαφορές στην αξία των περιουσιακών στοιχείων που θα ανταλλάσσονταν. Πλέον, όμως, οι πωλήσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν, με πολύ πιθανό το σενάριο εξαγορών από funds αφού δεν φαίνεται να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από ξένους τραπεζικούς ομίλους.
Μάλιστα, τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι πωλήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν να υλοποιούνται άμεσα, έστω και αν στα restructuring plans των τραπεζών η δέσμευση για μείωση της παρουσίας εκτός Ελλάδος εκτείνεται μέχρι τα τέλη του 2018.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr