Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δια του εκπροσώπου της… SSM, σκληραίνει τη στάση της απέναντι στις μη βιώσιμες επιχειρήσεις, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τις ελληνικές τράπεζες να «βγάλουν από τον μηχανισμό υποστήριξης» τις εταιρείες που βρίσκονται σε τελικό στάδιο, σχεδόν στα πρόθυρα κλεισίματος, προτού περάσει η νομοθεσία για τον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Το νομοσχέδιο που προβλέπει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και κρίνεται καταλυτικής σημασίας για τις αναδιαρθρώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων, έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης – Θεσμών για την οριστικοποίησή του, ωστόσο, προοίμιο της εφαρμογή του, θα είναι το «τράβηγμα της πρίζας» μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων το αμέσως προσεχές διάστημα.
Ιδίως αυτό θα προκύψει για εταιρίες που παρουσιάζουν αρνητικό EBITDA που τις καθιστά μη βιώσιμες, αφού και όλα τα χρέη να τούς χαριστούν από τις τράπεζες, και πάλι τα έξοδά τους θα είναι μεγαλύτερα από τα έσοδά τους. Άρα, οι τράπεζες ετοιμάζονται να τους «τραβήξουν τον αναπνευστήρα».
Την «εντολή» αυτή μετέφερε στις ελληνικές τράπεζες ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν τα «στραβά μάτια» σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που προφανώς αδυνατούν να ορθοποδήσουν. Μάλιστα, τραπεζίτες αναφέρουν ότι πολύ δύσκολα θα πρέπει να αναμένονται άλλες ρυθμίσεις δανείων στο μοντέλο του ομίλου Μαρινόπουλου, αν και αρχικά είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η εν λόγω προσπάθεια διάσωσης θα αποτελέσει κάποιου είδους «μοντέλου».
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η απουσία νομικής προστασίας για τα τραπεζικά στελέχη που θα προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων και η έλλειψη της δυνατότητας για απομάκρυνση μη συνεργάσιμων διοικήσεων αποτρέπουν τα πιστωτικά ιδρύματα από το να προχωρήσουν στις σχετικές ενέργειες. Ωστόσο, τα δύο αυτά προβλήματα εκτιμάται πως θα επιλυθούν με το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που βρίσκεται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η διευθέτηση των δύο αυτών θεμάτων θα επιταχύνει την αντίδραση των τραπεζών στις περιπτώσεις προβληματικών επιχειρήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι το "φρέσκο" χρήμα που είναι αναγκαίο να μπει στις επιχειρήσεις, είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να προέλθει από τις τράπεζες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr