Πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι η ύφεση για το 2015 ήταν τελικά βαθύτερη από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 1,3% έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση 0,9% σε τρέχουσες τιμές.
Παράλληλα, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην αντιμετώπιση του προβλήματος των προβληματικών δανείων είναι τα φορολογικά μέτρα. Η λαίλαπα της υπέρμετρης φορολόγησης δημιουργεί νέα τραπεζικά ανοίγματα ύψους 1,5 δισ. ευρώ ανά εξάμηνο, όπως τουλάχιστον σημειώνουν στελέχη του χώρου.
Η διάψευση των προσδοκιών για ταχύτερη έξοδο από την ύφεση και οι αβεβαιότητες στο δρόμο προς την ανάκαμψη, εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν το τέταρτο τρίμηνο του 2016, με μεγάλη πιθανότητα να επεκταθούν και σε ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Η κατάσταση στα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια παραμένει εκτός ελέγχου, με τις τράπεζες να εμφανίζονται αδύναμες να ελέγξουν τη ροή δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Από την άλλη πλευρά, η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων προς ιδιώτες έχει δείξει τάσεις αποκλιμάκωσης που αναμένεται να συνεχιστούν στα επόμενα τρίμηνα. Ωστόσο, αυτό έχει να κάνει με τις εκτεταμένες ρυθμίσεις και διαγραφές οφειλών στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες και όχι στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών για τα νοικοκυριά.
Απεναντίας, τα νοικοκυριά αναμένεται να δεχτούν βαρύ "σοκ" από τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που, όπως εκτίμησε και το ΙΟΒΕ, θα πλήξουν τις καταναλωτικές δαπάνες τους τουλάχιστον και για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2017.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr