Στο σύνολό τους οι τράπεζες έχουν να διαχειριστούν επιχειρηματικά ανοίγματα που ανέρχονται σε 148 δισ. ευρώ. Από αυτά, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, το 44% είναι μη εξυπηρετούμενα. Από τα μη εξυπηρετούμενα, ποσοστό 40% είναι ήδη καταγγελμένα και ποσοστό 31% σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, ενώ το υπόλοιπο 29% αντιστοιχεί σε δάνεια είτε σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών ή τα οποία θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης.
Οι μέχρι στιγμής καθυστερήσεις προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης της οικονομίας έχουν επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή σχεδόν το 35% με 40% των επιχειρηματικών δανείων να θεωρούνται ακόμα και ως… «χαμένη υπόθεση».
Όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, το 50% των δανείων που έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις συνιστούν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), δηλαδή δάνεια που παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα να μην αποπληρωθούν, εκ των οποίων, σχεδόν ένα στα τρία αποτελούν δάνεια που ήδη βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (NPLs).
Η εικόνα αυτή δείχνει αφενός πόσο εύθραυστο είναι αυτή τη στιγμή όλο το οικοδόμημα της ελληνικής Οικονομίας και αφετέρου πόσο επώδυνο θα είναι το «ξεκαθάρισμα» που θα ακολουθήσει.
Στο επίκεντρο της προσπάθειας των τραπεζών θα βρεθούν τα μεγάλα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια που είναι κοινοπρακτικά και τα οποία υπολογίζονται σε 35 – 40 δισ. ευρώ. Το σύνολο των δανείων προς μεγάλες επιχειρήσεις ανέρχεται σε 54,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων στο «κόκκινο» βρίσκεται το 28%.
Ωστόσο, εξίσου μεγάλο είναι το πρόβλημα των διάσπαρτων δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για άλλα 39,7 δισ. ευρώ προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 60% στο «κόκκινο», για δάνεια 24,5 δισ. ευρώ προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, από τα οποία το 66% δεν εξυπηρετούνται και για άλλα δάνεια 29,6 δις. ευρώ προς λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες, εκ των οποίων το 32% είναι «κόκκινα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr