Η τράπεζα έχει υποφέρει το τελευταίο διάστημα από εκροές καταθέσεων, καθώς βρέθηκε στον κυκλώνα της υπόθεσης Καλογρίτσα, που συνέπεσε με το πόρισμα του ελέγχου της ΤτΕ για την εταιρική διακυβέρνηση και τις δανειοδοτήσεις της τράπεζας. Η Attica Bank διαθέτει σήμερα περιορισμένα αποδεκτά ενέχυρα για άντληση ρευστότητας από τον ELA με βάση τις οικονομικές καταστάσεις πρώτου εξαμήνου.
Ανακοινώνοντας τους στόχους της νέας διοίκησης, ο διευθύνων σύμβουλος Θ. Πανταλάκης τόνισε ότι οι καταθέσεις των πελατών της τράπεζας είναι απολύτως διασφαλισμένες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία α΄ εξαμήνου 2016, οι καταθέσεις της Attica Bank μειώθηκαν κατά 6,7% από τα τέλη του 2015 και διαμορφώνονται στα 2,01 δισ. ευρώ. Ο ρυθμός μείωσης των καταθέσεων επιβραδύνθηκε, μεν, στο β' τρίμηνο της χρήσης (εκροές 11,6 εκατ. ευρώ), η κατάσταση, όμως, επιδεινώθηκε εκ νέου στο γ' τρίμηνο καθώς ως τις 28 Σεπτεμβρίου έφυγαν καταθέσεις 93,2 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις ανέρχονται σε 2,8 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, αύξησε κατά 2,6% στο α' εξάμηνο τις συνολικές της χρηματοδοτήσεις, οι οποίες ανήλθαν σε 4,03 δισ. Η αύξηση προήλθε από τις χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις (12,6%) και δευτερευόντως από τις νέες συμβάσεις leasing (2,1%). Στον αντίποδα, τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια μειώθηκαν.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να ομαλοποιηθούν άμεσα οι συνθήκες ρευστότητας για την τράπεζα, αναμένεται να ενεργοποιηθεί και για την Attica Bank το εργαλείο ρευστότητας που είχε παρασχεθεί στις συστημικές τράπεζες μέσω της έκδοσης ομολόγων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του ν. 3723/2008 (νόμος Αλογοσκούφη). Για το θέμα βρίσκεται σε συνεννόηση η ΤτΕ με την ΕΚΤ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr