Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα των NPLs σχεδόν… μονοπώλησε τις συναντήσεις των ξένων διαχειριστών κεφαλαίων με τους επικεφαλής και τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών, πόσω μάλλον όταν οι διεθνείς παίκτες αναρωτιούνται αν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια οι τράπεζες.
Ορισμένοι ξένοι επενδυτές ήταν ιδιαίτερα σκληροί στις τοποθετήσεις τους, καθώς οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν 5,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015, και μέχρι σήμερα, πέρα από κάποιες μεμονωμένες συμφωνίες στην λιανική και μια κοινοπραξία 2 τραπεζών με μια πλατφόρμας διαχείρισης δανείων, δεν έχουν γίνει κάποια βήματα όταν τα συνολικά τραπεζικά ανοίγματα (NPEs) ξεπερνούν τα 110 δισ. ευρώ.
Οι ξένοι θεσμικού επικεντρώθηκαν στις συζητήσεις τους με τις τράπεζες για τα πλάνα μείωσης των NPLs και εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για το κατά πόσον θα μπορέσουν να πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί μέχρι το 2019, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει ανάκαμψη της οικονομίας από το 2017 και έπειτα, καθώς και θεσμικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα βοηθήσει στην γρήγορη αναδιάρθρωση των δανείων.
Παρότι εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το κατά πόσον το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν θα απαιτήσει νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, το σημείο στο οποίο οι εκπρόσωποι της πλειονότητας των μεγάλων funds εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες είναι ο στόχος 40% μείωσης των NPEs σε μία τριετία.
Η εκτίμηση τους είναι πως θα απαιτηθεί μεγαλύτερος χρόνος για μια τέτοια μείωση και εξαιρετικά στοχευμένες κινήσεις, τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν δει, κι ενώ στη στοχοθεσία με τον SSM οι τράπεζες έχουν αναφέρει μεσοσταθμική μείωση των NPLs κατά 40% και αντίστοιχα και των NPEs.
Επιπρόσθετα, έθεσαν το θέμα κατά πόσο μπορεί να πλήξει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών η υψηλή αναβαλλόμενη φορολογία που φθάνει τα 19,5 δισ. σε σύνολο ιδίων κεφαλαίων 34 δισ. και tangible book περίπου 28,5 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχα, πιεστικές ερωτήσεις έγιναν για τη κερδοφορία των τραπεζών, για τις αναχρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων, τα πλάνα που θα συμφωνήσουν με τον SSM κ.λπ. με τους διεθνείς διαχειριστές να εμφανίζονται μέχρι και… «επιθετικοί», ως αποτέλεσμα του εγκλωβισμού αριθμού funds σε τραπεζικές επενδύσεις στο πλαίσιο των ανακεφαλαιαοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν.
Η στάση και η ανησυχία των ξένων επενδυτών για τα NPL'S είναι λογική καθώς οι τιμές των τραπεζικών μετοχών προεξοφλούν πωλήσεις κόκκινων δανείων σε πολύ χαμηλές τιμές, άρα κάποιοι φοβούνται μήπως προκύψουν ενδεχόμενες νέες κεφαλαιακές ανάγκες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr