Προσεχώς, οι τράπεζες θα βρεθούν για πρώτη φορά με ουσιαστικό τρόπο αντιμέτωπες με την εξαιρετικά ισχυρή πίεση για την επίτευξη συγκεκριμένων, μετρήσιμων αποτελεσμάτων στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τυχόν αστοχίες θα επιφέρουν επώδυνες επιπτώσεις.
Το «βουνό» των «κόκκινων» δανείων ξεπερνά τα100 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι τώρα τα αποτελέσματα των τραπεζών στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος είναι εξαιρετικά φτωχά.
Όμως, μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα οι διοικήσεις των τραπεζών και ο SSM καλούνται να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα σχέδια δράσης, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ποσοτικούς στόχους για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, με χρονικό ορίζοντα από το τέλος του 2016 μέχρι το τέλος του 2019.
Συνολικά οι εγχώριες τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν, σε διάστημα 39 μηνών, τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα κατά 40%, δηλαδή από τα επίπεδα των 100 δισ. ευρώ σήμερα στα 60 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.
Ο SSM και η Τράπεζα της Ελλάδος θα παρακολουθούν στενά την υλοποίηση των σχεδίων μείωσης των «κόκκινων» δανείων κάθε τράπεζας και στο τέλος κάθε τριμήνου θα γίνεται αναλυτικός απολογισμός και έλεγχος για την επίτευξη των στόχων και των άλλων δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει και σε περίπτωση που υπάρχουν αποκλίσεις θα επιβάλλονται ποινές με πρώτη την υποχρεωτική πώληση, με συνοπτικές διαδικασίες, χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων, προκειμένου να υπάρξει άμεση συμμόρφωση με τον στόχο που είχε τεθεί.
Υπό αυτή την οπτική, είναι σοβαρός ο κίνδυνος οι τράπεζες να προχωρήσουν ακόμα και σε βεβιασμένες πωλήσεις προβληματικών δανείων, συναλλαγές που μπορούν να γίνουν μόνο σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, επιβαρύνοντας με ζημίες τις τράπεζες οι οποίες θα επηρεάσουν την κεφαλαιακή βάση.
Επίσης, προβλέπονται διοικητικές αλλαγές, με την αντικατάσταση των ανωτάτων διοικητικών στελεχών των τραπεζών που έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση των προγραμμάτων και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Ακόμα περισσότερο, σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αστοχιών στην υλοποίηση των σχεδίων οι εποπτικές αρχές εξετάζουν να ζητήσουν πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις, δηλαδή αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εξέλιξη ιδιαίτερα επώδυνη για τους μετόχους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr