Στην τελευταία ανάλυσή της για τον κλάδο, η Piraeus Securities διαμορφώνει την τιμή στόχο για την ALPHA BANK στα 2,29 ευρώ, από 3,17 ευρώ προηγουμένως, για την ΕΘΝΙΚΗ στα 0,30 ευρώ, από 0,43 ευρώ προηγουμένως, και για την EUROBANK στα 0,81 ευρώ, από 1,37 ευρώ προηγουμένως.
Η Piraeus Securities δίνει μόνο για την ALPHA BANK τη σύσταση outperform, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, ενώ για την Εθνική και τη EUROBANK η σύσταση είναι neutral, ήτοι ουδετερότητα.
Αναλύοντας τα μεγέθη για την πορεία των μεγεθών η Piraeus Securities διαπιστώνει ότι υπήρξε μια σταθερή βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας, η οποία οδηγήθηκε από α) τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης που φαίνεται να αντισταθμίζει την αρνητική επίδραση της απομόχλευσης και της μείωσης του δανεισμού λόγω αναδιαρθρώσεων και β) τη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων, χάρη στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων και το κλείσιμο των καταστημάτων.
Το περιθώριο PPI έχει αυξηθεί σταθερά τα τελευταία τρίμηνα, σε 1,8% το 2ο τρίμηνο του '16 σε σύγκριση με 1,7% το 1ο τρίμηνο '16 και 1,6% το 4ο τρίμηνο του '15.
Η Piraeus Securities περιμένει κάποια περαιτέρω βελτίωση του περιθωρίου PPI στο 2% -2,2% της απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων και το χαμηλότερο κόστος εργασιών.
Επίσης, η ρευστότητα βελτιώνεται από τη σταθερή μείωση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις και τη μείωση της χρηματοδότησης μέσω ELA.
Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις μειώθηκε στο 119% στο τέλος Ιουνίου '16 από 121% στο τέλος Μαρτίου '16 και 124% στο τέλος του Δεκεμβρίου '15, ως αποτέλεσμα της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων σε συνδυασμό με τη μείωση των όγκων δανεισμού.
Στην αρχή του έτους, οι τράπεζες ανέμεναν αύξηση των καταθέσεων κατά 7 δισ. ευρώ, μέγεθος που στη συνέχεια αναθεωρήθηκε 2-3 δισ. ευρώ λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Οι ροές βελτιώθηκαν τους τελευταίους μήνες, εν μέρει εξαιτίας της χαλάρωσης των ελέγχων κεφαλαίου.
Σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ που επικαλείται η Piraeus Sec, από τις 26 Μαΐου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, οι εισροές καταθέσεων έχουν φθάσει στα 4,6 δισ, γεγονός που δείχνει ότι οι καταθέσεις μπορεί να έχουν αυξηθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής το 2016.
Η χρηματοδότησης μέσω ELA έχει μειωθεί στα 49 δισ. ευρώ στο τέλος του Αυγούστου, εξέλιξη που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η εισροή καταθέσεων, η απομόχλευση / πώληση των περιουσιακών στοιχείων, όπως η πώληση της Finansbank, η επαναφορά του waiver και η άνοδος σε άλλες συμφωνίες επαναγοράς.
Η Piraeus Sec αναμένει ο ELA να συνεχίσει να μειώνεται όσο η εμπιστοσύνη στη δυναμική της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αποκαθίσταται, οδηγώντας σε αυξημένες εισροές καταθέσεων και περισσότερες εξασφαλίσεις που γίνονται δεκτές σε συμφωνίες επαναγοράς.
Στον αντίποδα, η Piraeus Sec αναμένει το κόστος κινδύνου να παραμένει σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας των δράσεων για εκκαθάριση των ισολογισμών από προβληματικά στοιχεία.
Υπό αυτό το σενάριο, η Piraeus Sec μειώνει την εκτίμηση για τον δείκτη RoE στο 7,5% από 10% προηγουμένως έως το 2018.
Επίσης, στους κινδύνους θεωρεί ότι η εισαγωγή ενός νέου γύρου των μέτρων είσπραξης των φόρων, αν δεν συνοδεύονται από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και να εμποδίσουν το έργο της διαχείρισης των NPLs.
Επιπλέον, οι τροποποιήσεις του πλαισίου DTC θα έχουν σημαντική επίδραση στους δείκτες κεφαλαιακής των τραπεζών, καταλήγει η Piraeus Sec.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr