Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των NPEs, οι ελληνικές τράπεζες θα υποβάλουν λεπτομερείς στόχους στη βάση των οποίων θα παρακολουθούνται οι επιδόσεις τους. Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν και τις ενέργειες που θα αναλάβουν οι τράπεζες στο πλαίσιο της ανάκτησης NPLs και NPEs, από το στάδιο της μελέτης βιωσιμότητας των δανείων μέχρι και βήμα – βήμα όλα τα στάδια ενεργειών μέχρι την καταγγελία του δανείου.
Άλλωστε, από τις αρχές του 2016, η επικεφαλής του SSM, D. Nouy, είχε ανακοινώσει στις τράπεζες ότι θα τους γίνεται αυστηρός και λεπτομερής έλεγχος όχι μόνο για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων και ανοιγμάτων τους, αλλά και για τις σε κάθε βήμα ενέργειες που καταβάλλουν για την ανάκτηση των μη εξυπηρετούμενων οφειλών. Σε διαφορετική περίπτωση, η ποινή που θα επιβάλλεται στις τράπεζες θα είναι η αυτόματη λήψη πρόσθετων προβλέψεων.
Ο έλεγχος επιδόσεων των τραπεζών θα γίνεται σε τριμηνιαία βάση και θα περιλαμβάνει αναλυτικά: τον τριμηνιαίο στόχο μείωσης των προ προβλέψεων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και μη εξυπηρετούμενων δανείων και τον στόχο για τις ανακτήσεις (εισπράξεις, ρευστοποιήσεις, πωλήσεις).
Ειδική αναφορά θα γίνεται για τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και θα παρακολουθείται η συμπεριφορά τους ως ρυθμισμένα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα δάνεια με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς όπως ανέφερε και η Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής του Διοικητή της ΤτΕ, 2 στα 3 δάνεια που δεν έχουν καταγγελθεί βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών.
Υπό την δαμόκλειο σπάθη του SSM, εξωδικαστικός συμβιβασμός, μετοχοποιήσεις χρεών και νομική κάλυψη υπογραφής για τις αναδιαρθρώσεις πρέπει να συμφωνηθούν μέχρι τα τέλη του μήνα, προκειμένου το αργότερο στις αρχές του επόμενου, να ψηφιστούν από τη Βουλή.
Πρόκειται για τους τρεις πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί το έργο της αναδιάρθρωσης των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων, που θα αποτελέσει το "στοίχημα" για τις τράπεζες, αλλά και για την ίδια την Οικονομία.
Ένα "στοίχημα" που πρέπει να κερδηθεί άμεσα, καθώς η κατάσταση των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους έχει ξεπεράσει το σημείο του να είναι οριακή, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μία "κούφια" βάση στην οποία κάθεται όλη η Οικονομία, με κίνδυνο κατάρρευσης ανά πάσα στιγμή.
Αυτή τη στιγμή, το σύνολο των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες προς μεγάλες επιχειρήσεις ανέρχεται σε 54,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 28% είναι "κόκκινα". Αντιστοίχως, προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν δοθεί δάνεια 39,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 60% είναι "κόκκινα", ενώ "κόκκινα" είναι επίσης το 66% των δανείων προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, δύο κατηγορίες με ύψος τραπεζικού δανεισμού 24,5 δισ. ευρώ.
Μέχρι στιγμής, το φως των προβολέων έχει πέσει στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πολλαπλασιαστικά μεγαλύτερο στις μικρότερες, οι οποίες "κρέμονται" κυριολεκτικά από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους "Θεσμούς" και το νόμο που αναμένεται για τη ρύθμιση των χρεών τους.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα καλύπτουν το 75% της δραστηριότητας του εταιρικού τομέα (έναντι 58% στην ΕΕ), το 60% των εξαγωγών (έναντι 45% στην ΕΕ) και το 87% της απασχόλησης (έναντι 67% στην ΕΕ). Παράλληλα, το κομμάτι αυτό του ελληνικού επιχειρηματικού χάρτη έχει πληγεί περισσότερο από την παρατεταμένη κρίση, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να σημειώνουν συρρίκνωση του κύκλου εργασιών της τάξης του 35% την τελευταία επταετία (έναντι πτώσης 15% στον υπόλοιπο εταιρικό τομέα).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr