Εκτός από το roadshow του Χ.Α. στις 20-22 Σεπτεμβρίου, το Λονδίνο θα είναι όλον τον μήνα τόπος συνάντησης των στελεχών με επενδυτές, στην εκδήλωση της HSBC (ήδη πραγματοποιήθηκε), της KBW την επόμενη εβδομάδα και της Bank of America στα τέλη του μήνα.
Σε ευρύτερο πλαίσιο, το ενδιαφέρον των ξένων επικεντρώνεται στα σημάδια κόπωσης της ελληνικής οικονομίας μετά την τήρηση ελάχιστων προαπαιτούμενων καθώς και στα NPLs. Ειδικά στα NPLs και στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα φαίνεται ότι ενώ ο στόχος έως το 2019 είναι μείωση των προβληματικών δανείων κατά 50 δισεκ. αν οι τράπεζες καταφέρνουν να τα μειώνουν 5 δισεκ. τον χρόνο θα έχουν φθάσει σε ένα στόχο 15 – 18 δισεκ. λιγότερα προβληματικά δάνεια σε βάθος 3ετίας.
Το επενδυτικό στόρι της διαχείρισης των NPLs παραμένει μεν προβληματικό αλλά και… ελκυστικό παρότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί ουσιαστικές κινήσεις. Οι στόχοι που θα δεσμεύσουν τις τράπεζες αποτελούν μέσο πίεσης για την επίτευξη αποτελεσμάτων, αλλά ο τρόπος είναι κρίσιμος αφού για παράδειγμα, τους επενδυτές ενδιαφέρει αν ο SSΜ θα ωθήσει τις διοικήσεις να πωλήσουν φθηνά.
Οι στόχοι διαχείρισης της επόμενης τριετίας θα συμφωνηθούν μεταξύ τραπεζών και SSΜ μέσα στον Σεπτέμβριο, οπότε οι τραπεζίτες μπορούν να δώσουν κάποιες ενδείξεις στους επενδυτές και να παρουσιάσουν τα σχετικά business plans, ενώ όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο, η συμπλήρωσή του είναι θέμα της κυβέρνησης και αντικείμενο της αξιολόγησης με τον χρόνο να «τρέχει» σε βάρος της αποτελεσματικής διαχείρισης των NPLs.
Ένα ακόμα θέμα που θα τεθεί στα roadshows είναι η ρευστότητα και η επάνοδος καταθέσεων όπου η πρόοδος είναι μικρή. Ενώ βελτίωση υπάρχει στην εξάρτηση από το ευρωσύστημα και το κόστος χρηματοδότησης, ενίσχυση της καταθετικής βάσης δεν έχει επιτευχθεί.
Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σε βαθμό που να επιστρέφουν κεφάλαια στο σύστημα. Και οι εκτιμήσεις για τις καταθέσεις, όπως και για τη διαχείριση των NPLs, στηρίζονται σε μακροοικονομικές παραδοχές που δεν είναι εύκολο να γίνουν, αφού ενώπιον της κυβέρνησης βρίσκεται η δεύτερη αξιολόγηση και είναι αβέβαιο πότε θα ολοκληρωθεί.
Πίεση θα ασκήσουν, σύμφωνα με αναλυτές, οι πρόσθετες προβλέψεις στις οποίες υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν οι τράπεζες εξαιτίας της κατάρρευσης του ομίλου Μαρινόπουλου.
Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2015 οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση προβλέψεων αλλά και στη λογιστικοποίηση διάφορων έκτακτων δαπανών, όπως το κόστος από τα προγράμματα εθελουσίας αποχώρησης προσωπικού που είναι σε εξέλιξη, επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης, προκειμένου να επιτύχουν με τον στόχο για την επιστροφή σε κερδοφορία το 2016.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr