Σύμφωνα με τους αναλυτές η εικόνα θα είναι δυσμενέστερη σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, κυρίως λόγω της αύξησης των προβλέψεων για την κάλυψη της αύξησης των επισφαλειών σε επιχειρηματικά δάνεια. Τραπεζικές πηγές μάλιστα έκαναν ευθεία αναφορά στα δάνεια του Ομίλου Μαρινόπουλου για τα οποία τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν σε αύξηση των προβλέψεων τους μπροστά στο αδιέξοδο που είχε διαφανεί. Σημειώνεται πως οι τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια άνω των 400 εκατ. ευρώ στον Όμιλο.
Παράλληλα όμως οι αναλυτές στέκονται και στις χαμηλές «πτήσεις» της οικονομίας στο β' τρίμηνο λόγω της παράτασης στην διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης.
Εκτιμάται δε ότι τα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο αποδειχθούν πιο αδύναμα σε σχέση με τους αρχικούς στόχους που είχαν τεθεί.
Υπενθυμίζεται ότι το 2015 οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση προβλέψεων, αλλά και στη λογιστικοποίηση διάφορων έκτακτων δαπανών (όπως το κόστος για τις εθελούσιες), επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης, προκειμένου να επιτύχουν με μεγαλύτερη άνεση τον στόχο για την επιστροφή σε κερδοφορία το 2016.
Ωστόσο το γεγονός ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται κολλημένη στην ύφεση, όπως έδειξαν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, εξακολουθεί να προκαλεί επιπλοκές αλλά και «πονοκέφαλο» στις τράπεζες.
Και αυτό καθώς η πορεία των «κόκκινων» δανείων φαίνεται ότι εξακολουθεί να επιδεινώνεται. Σημειώνεται ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο τέλος του α' τριμήνου έφθανε στο 45,1% επί του συνόλου των χορηγήσεων.
Στα θετικά στοιχεία που αναμένεται να βοηθήσουν την τελική εικόνα των αποτελεσμάτων συμπεριλαμβάνεται η μείωση του κόστους του χρήματος, η περιστολή των λειτουργικών δαπανών, αλλά και τα έκτακτα έσοδα.
Τα οφέλη από την επαναφορά του waiver αναμένεται να αποτυπωθούν στο β' εξάμηνο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr