Οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των τραπεζών και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), επικεντρώνονται κυρίως σε οριστικές αναδιαρθρώσεις εταιρειών που κρίνονται προβληματικές.
Αυτές, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, αποτελούν κυρίως πέντε κλάδους της οικονομίας, με συνολικό δανεισμό 7,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επιχειρήσεις τουρισμού, τροφίμων και ποτών, υγείας και φαρμάκων, μεταφορών και ιχθυοκαλλιεργειών.
Ωστόσο, οι παρεμβάσεις στους παραπάνω κλάδους εκτιμάται ότι θα είναι πολύ λεπτές και προσεκτικές καθώς τα συγκεκριμένα μεγάλα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν μέρος ενός υποσυνόλου δανείων που ανήκουν σε 21 επιχειρηματικούς κλάδους, με ιδιαίτερη συμβολή στην ελληνική οικονομία.
Το τελικό σχέδιο αναμένεται να βασιστεί στην επικαιροποιημένη μελέτη του ΤΧΣ για τη συνολική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, επιχειρήσεων αλλά και νοικοκυριών. Η μελέτη θα περιλαμβάνει προτάσεις για τον τρόπο αναδιάρθρωσης των δανείων αλλά και να παρέχει το πλαίσιο για την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών.
Ο στόχος για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που συζητούν κυβέρνηση και θεσμοί, είναι η μείωσή τους στα 60 δισ. ευρώ έως το 2019, από τα τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.
Από αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 43,8% αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ σε πολλούς βασικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η βιομηχανία και οι κατασκευές, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων «ανοιγμάτων» ξεπερνά το 50%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr