Το αίτημα της κυβέρνησης για αλλαγή των κριτηρίων του νόμου απερρίφθη κατηγορηματικά από τους θεσμούς, ενώ δεν είναι γνωστό αν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Δραγασάκης, που έστειλαν προ ημερών σχετική επιστολή, θα επιμείνουν, παρά τη σαφή απάντηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας, ESM και ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση ζήτησε να αλλάξει ο νόμος που ορίζει τα κριτήρια επιλογής των διοικήσεων, ενώ οι θεσμοί τόνισαν ότι δεν μπορεί να ανοίξει ζήτημα τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί ήδη η διαδικασία αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών και έχει δρομολογηθεί η προσαρμογή. Από τα 58 μέλη των συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αναμένεται να αντικατασταθούν 15 με 18, κυρίως μη εκτελεστικά, ενώ από το top management μόνο η πρόεδρος της ΕΘΝΙΚΗΣ Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη εμφανίζει κώλυμα με βάση το νόμο λόγω της θητείας της ως υπουργού Οικονομικών ως το 2009 και ως αρχηγού της Κοινωνικής Συμφωνίας ως τις αρχές του 2015.
Από πλευράς της κυβέρνησης διατυπωνόταν μέχρι πρόσφατα η εκτίμηση ότι ο νόμος θα τροποποιηθεί και η επιστολή κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς ανταπόκριση από την πλευρά των δανειστών.
Η φιλοσοφία των διατάξεων του νόμου, που ψηφίστηκε τον προηγούμενο Νοέμβριο, χωρίς ενστάσεις από την κυβέρνηση στο κομμάτι της εταιρικής διακυβέρνησης, ήταν να κοπεί ο ομφάλιος λώρος στη διασύνδεση τραπεζών με την πολιτική, αλλά και την επιχειρηματική ζωή της χώρας, όπως τόνισε στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος υπεραμύνθηκε του νόμου.
Η αξιολόγηση με βάση το νόμο έγινε από τη Spencer Stuart και παραδόθηκε στις τράπεζες, οι οποίες θα υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις αναμόρφωσης του μοντέλου διακυβέρνησης έως το τέλος του μήνα και θα έχουν τη δυνατότητα υλοποίησης των αλλαγών ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το μνημόνιο.
Οι προσαρμογές θα ελεγχθούν από τα εποπτικά όργανα, ενώ στο νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, διοικητικό συμβούλιο και επιτροπές θα αξιολογούνται σταθερά και έναντι μετρήσιμων στόχων.
Η αξιολόγηση περιλαμβάνει το μέγεθος, τη δομή και την κατανομή των αρμοδιοτήτων εντός του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών τους, σύμφωνα με τις επιχειρηματικές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων και το ΤΧΣ διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις για βελτιώσεις. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, η EUROBANK διαθέτει το καλύτερο επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ η ALPHA BANK ακολουθεί.
Όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, η διαδικασία της αξιολόγησης αποτελεί ευκαιρία για να μπουν καλύτερα στελέχη στις τράπεζες. Υπάρχουν αξιόλογα στελέχη, ελληνικής καταγωγής, με καριέρα στο εξωτερικό, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν οι τράπεζες ή ακόμη και ξένα στελέχη, ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείονται από τις διοικήσεις Έλληνες που αξιολογούνται ως επαρκείς με τα παραπάνω κριτήρια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr