Τον στόχο αυτό υπογράμμισε προ ημερών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξος για την επίτευξή του.
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και η δημιουργία δευτερογενούς αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την ΤτΕ, έχουν υιοθετηθεί σημαντικά νομοθετήματα με αντικείμενο την επιτάχυνση της αναγκαστικής εκτέλεσης και γενικότερα των διαδικασιών στα δικαστήρια, τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καθώς και την απλοποίηση της εξυγίανσης και της ειδικής εκκαθάρισης των επιχειρήσεων.
Επιπλέον, η ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς δανείων (εξυπηρετούμενων ή μη), ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων και να εμπλουτιστεί η τεχνογνωσία ως προς τη διαχείριση επισφαλών δανείων, η αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους, η βελτίωση των υποδομών της δικαιοσύνης και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας των δικαστών, η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών και σχηματισμού προβλέψεων τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τους δανειστές και η εισαγωγή διατάξεων που εξασφαλίζουν τη συνεργασία των μετόχων στις προσπάθειες των τραπεζών για εξυγίανση επιχειρήσεων αποτελούν πρωτοβουλίες - τομές για το τραπεζικό σύστημα και οι οποίες θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις τράπεζες.
Η αντικατάσταση διοίκησης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι κομβικό σημείο, αφού έχει ως αφετηρία μια διαφορετική θεώρηση των θεσμών και του SSM για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που ισχύει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η κρίση των σχέσεων της Ιταλίας με την Ε.Ε. έχει ως βάση την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο τραπεζικό σύστημα της γείτονος, ενώ είναι ενδεικτική η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να απαιτήσει από την ιταλική Μonte Paschi να μειώσει σε μια διετία κατά 30% τα NPLs της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr