Η παρουσία πολλών ξένων μετόχων, μεταξύ αυτών και «επιθετικά», όσο και… «απαιτητικά» hedge funds, καθώς και οι πρόσθετοι περιορισμοί που δημιουργεί η ανάληψη της εποπτείας των τραπεζών από SSM και ΕΚΤ αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα κι ενώ έχουν τεθεί αυστηρά κριτήρια, στα όρια της υπερβολής τονίζουν τραπεζικά στελέχη, στον τομέα των αξιολογήσεων και της επιλογής των νέων μελών των διοικητικών συμβουλίων.
Με σημείο αναφοράς τα όσα έγιναν σε ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ΤΧΣ, άνθρωποι της αγοράς κάνουν λόγο είτε για «μάχη κερδοσκόπων να πάρουν τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών», είτε για «προσπάθεια αφελληνισμού του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος με προκάλυμμα την εταιρική διακυβέρνηση» (ο λόγος για τις 4 συστημικές και ιδίως κάποιες εξ αυτών).
Ο βασικός στόχος είναι ο έλεγχος του ελληνικού banking από τον SSM και του δανειστές. Το πρόσχημα είναι να σπάσει το απόστημα της διασύνδεσης κυβέρνησης – δανειστών αλλά ο πραγματικός λόγος είναι ο πλήρης έλεγχος της εθνικής οικονομίας μέσω των τραπεζών.
Πηγές της αγοράς βλέπουν πίσω από τα τελευταία γεγονότα την προσπάθεια ξένων funds, π.χ. του Τζον Πόλσον, να ελέγξουν τραπεζικά ιδρύματα αλλά κυρίως τα «κόκκινα δάνεια» αυτών, και μαζί των έλεγχο κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας.
Μάλιστα, πηγές της αγοράς σημείωναν, όσον αφορά στην περίπτωση της ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ότι το κερδοσκοπικό fund που ελέγχει το 10% της τράπεζας (ίσως και 20% αν ευσταθούν φήμες ότι επηρεάζει και άλλα funds) είχε εναντιωθεί στη διαδικασία επιλογής και την υπονόμευσε επειδή επιθυμεί να τοποθετήσει πρόσωπο της αποκλειστικής του επιλογής για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του.
Και όλο αυτό επιχειρείται να συντελεσθεί όχι με την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου της τράπεζας, αλλά μόνον με τον διοικητικό έλεγχο αυτής, μέσω καίριων μηχανισμών.
Στην αγορά μιλούν για ανοικτό πόλεμο με στόχο τον απόλυτο έλεγχο των «κόκκινων δανείων» και μέσω αυτών μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων. Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ έχει σχεδόν το 50% των δανείων προς τις επιχειρήσεις και μέσω αυτών, τα κερδοσκοπικά fund μπορούν να ελέγξουν δεκάδες μεγάλα ξενοδοχεία, βιομηχανίες τροφίμων, γνωστές εμπορικές εταιρείες, την ακτοπλοΐα, μικρομεσαίες αγροτικές εταιρείες κλπ.
Το πρόβλημα πάντως, όπως όλα δείχνουν, δεν σταματά στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ ή άλλες τράπεζες (π.χ. το θέμα Κατσέλη στην ΕΘΝΙΚΗ ή ότι ο SSM ζητάει τα εκτελεστικά μέλη στα δ.σ. να είναι 3 και όχι 4 όπως ήταν για παράδειγμα στην ALPHA BANK), αλλά αφορά και την εκλογή μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που πάλι ζητήθηκαν από την επιτροπή αξιολόγησης ριζικές αλλαγές στη σύνθεση της διοίκησης του Ταμείου, ενισχύονται οι υπόνοιες της αγοράς για πρόθεση ξένων κέντρων να ελέγξουν μέσω του ΤΧΣ τον εγχώριο τραπεζικό τομέα και κατ' επέκταση τις επιχειρήσεις και όλα τα εγχώρια assets.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr