Άλλωστε, η περιπέτεια στην οποία έχει ξαναμπεί το γκρουπ Μαρινόπουλος είναι ενδεικτική μιας κατάστασης που δυστυχώς αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες επιχειρήσεις, με την ύφεση να «απειλεί» και τους εναπομείναντες υγιείς ομίλους.
Μέσα σε περιβάλλον έλλειψης ρευστότητας, με το πρόβλημα της στενότητας να εξελίσσεται σε πρόβλημα βιωσιμότητας, και… βοηθούσης της ύφεσης, ακόμα και αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων που θεωρητικά είχαν ολοκληρωθεί κινδυνεύουν να αποδειχτούν προσεχώς κενές περιεχομένου, δίνοντας τη χαριστική βολή ακόμα και σε μεγάλες επιχειρήσεις, που με τη σειρά τους θα συμπαρασύρουν άλλες.
Οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα δούμε μπαράζ νέων «λουκέτων» σε επιχειρήσεις που κρατήθηκαν μέχρι στιγμής από τις τράπεζες στην «τεχνητή υποστήριξη» με συνεχείς αναδιαρθρώσεις των δανείων τους.
Εάν τελικά οι δυσοίωνες εκτιμήσεις τους επιβεβαιωθούν, η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει ένα επερχόμενο πολύ δύσκολο εξάμηνο για την οικονομία και την απασχόληση, βάζοντας τέλος σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που εξάντλησαν τις αντοχές τις δικές τους, αλλά και του τραπεζικού συστήματος.
Η οδυνηρή αυτή εξέλιξη για πολλές επιχειρήσεις, που καθεμία εξ αυτών μπορεί να απασχολεί και χιλιάδες εργαζομένους, θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ανεργία το προσεχές διάστημα. Γι' αυτό και οι τραπεζίτες προειδοποιούν ότι μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να μπούνε σε λειτουργία και εφαρμογή όλα τα αναπτυξιακά μέτρα και εργαλεία στα οποία βασίζονται οι προσδοκίες για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Οι τραπεζίτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τις αναδιαρθρώσεις που πρέπει να γίνουν. Όπως επισημαίνουν, έξι χρόνια τώρα, το πρόβλημα έχει αφεθεί να σέρνεται, με αποτέλεσμα να επεκταθεί και στις υγιείς επιχειρήσεις και, παρ' όλα αυτά, κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να «ξεκαθαρίσει» την αγορά από τα ζόμπι.
Οι αρμόδιοι από τον τραπεζικό τομέα αποφεύγουν να εμπλακούν σε οτιδήποτε αφορά την αναδιάρθρωση επιχειρηματικών οφειλών, τις διαγραφές δανείων, την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων που αφήνονται να απαξιωθούν περαιτέρω ή την ανάληψη του μάνατζμεντ προβληματικών επιχειρήσεων, οι οποίες παραμένουν να φυτοζωούν με το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, στρεβλώνοντας περαιτέρω τον ανταγωνισμό.
Ο λόγος είναι ότι ακόμη δεν έχει νομοθετηθεί η κάλυψη των μελών των διοικήσεων και των επιτροπών των τραπεζών που θα λάβουν τις αποφάσεις για τις αναδιαρθρώσεις δανείων των επιχειρήσεων που θα κριθούν βιώσιμες. Επιπλέον, ακόμη δεν έχουν διευθετηθεί θέματα μείζονος σπουδαιότητας για την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων, όπως η δυνατότητα της μετοχοποίησης του χρέους της επιχείρησης και της αποδυνάμωσης του βέτο των υφιστάμενων διοικήσεων των επιχειρήσεων στις αποφάσεις των σχεδίων αναδιάρθρωσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr