Επί της ουσίας, οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος από τις 29, ενώ το ύψος του haircut των ενεχύρων μειώνεται στην περιοχή του 0,20%-0,25%, από 0,45% που ήταν έως σήμερα, δίνοντας σημαντική ανάσα ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για επαναφορά του waiver αναμένεται να φέρει μια ακόμα θετική εξέλιξη, καθώς ανοίγει τον δρόμο προς τη σταθεροποίηση των τραπεζών και δίνει τη δυνατότητα για την υλοποίηση ορισμένων μέτρων χαλάρωσης στο μέτωπο των capital controls.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται πλέον το ενδεχόμενο της εξαίρεσης του «νέου χρήματος» από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, σε μία προσπάθεια να επιστρέψουν στις τράπεζες καταθέσεις που βρίσκονται στα στρώματα και στις θυρίδες, αν και αρχικά ανάλογα αιτήματα προσέκρουαν σε εμπόδια ακόμα κι εντός Ελλάδας, καθώς ορισμένοι έθεταν «ηθικό» ζήτημα σε σχέση με όσους καταθέτες άφησαν τα χρήματά τους στις τράπεζες, παρά τον φόβο και την αβεβαιότητα.
Τόσο η επιστροφή στην σχεδόν μηδενικού κόστους (0,05%) χρηματοδότηση των τραπεζών όσο και ο υποδιπλασιασμός του ποσοστού «κουρέματος» της αποδεκτής τιμής των ομολόγων από το 45% περίπου στο 25% διευρύνει σημαντικά την δυνατότητα απαγκίστρωσης των τραπεζών από τον ELA.
Το ετήσιο όφελος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την επαναφορά του waiver υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ καθώς δίνεται στις τράπεζες η δυνατότητα να μειώσουν κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ τον δανεισμό τους από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος στο ευρωσύστημα.
Υπολογίζεται ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών σε πρώτη φάση από τον ELA θα πέσει στα 55 – 56 περίπου δισ. ευρώ άμεσα, μειώνοντας σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.
Και αυτό γιατί η μείωση του ποσοστού «κουρέματος» στις τιμές των ομολόγων (διαφορετικού ποσοστού ανάλογα την διάρκειά τους) θα αφορά τόσο σε εκείνα που θα χρησιμοποιηθούν στην νέα χρηματοδότηση μέσω των προγραμμάτων αναχρηματοδότησης που θα αρχίσουν στις 29/6, όσο και σε εκείνα που έχουν χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για την χρηματοδότηση από τον ELA.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι διαφαίνεται η δυνατότητα να προχωρήσει άλλο ένα βήμα η συρρίκνωση της λειτουργίας των capital controls.
Το βήμα αυτό θα είναι ο διαχωρισμός του «παλαιού» από το «νέο» χρήμα δηλαδή η απελευθέρωση της κίνησης των κεφαλαίων που θα αρχίσουν να εισέρχονται (από την στιγμή της ενεργοποίησης αυτής της διάταξης) από μία συγκεκριμένη ημερομηνία στην οικονομία, δηλαδή κεφάλαια που θα εισέρχονται από το εξωτερικό ή από… τα σεντούκια, όπου εκτιμάται ότι «κρύβονται» σχεδόν 20 δισ. ευρώ, στο τραπεζικό σύστημα.
Η αποτελεσματικότητα ή μη αυτής της κίνησης θα κρίνει και τον βαθμό βελτίωσης της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα προσδιορίζοντας έτσι και την ταχύτητα περαιτέρω συρρίκνωσης στο μέλλον των capital controls.
Πάντως, μένει να φανεί αν θα προκύψει και χαλάρωση στο εβδομαδιαίο όριο ανάληψης για τα φυσικά πρόσωπα, αν και λογικά δεν θα πρέπει να περιμένουν εντυπωσιακές κινήσεις, ενώ εξετάζονται σοβαρές τομές για τη διευκόλυνση των εισαγωγικών επιχειρήσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr