Η νέα φορο-καταιγίδα και οι παρενέργειές της για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και οικονομία αποτελεί… κομβικής σημασίας ζήτημα στην προσπάθεια που γίνεται για να κλείσει η εφετινή χρήση με κέρδη. Ήδη οι τράπεζες στο πρώτο τρίμηνο επέστρεψαν σε οριακά θετικό ή αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα, ωστόσο ακόμη δεν έχει κριθεί τίποτε, δεν έχουν εξαλειφθεί όλοι οι κίνδυνοι.
Τα ρίσκα σχετίζονται με την πολιτική λιτότητας που θα ξεδιπλωθεί σταδιακά ως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και τον βαθμό που θα επηρεάσει τις αποπληρωμές δανείων. Όπως φάνηκε τις προηγούμενες ημέρες και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, δεν επηρέασε ιδιαίτερα θετικά τις τράπεζες και τις αποτιμήσεις τους ούτε η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τα χαρτιά να δέχονται ισχυρές πιέσεις.
Εξέλιξη που αποτύπωσε, πέραν των ευρύτερων ανησυχιών για ένα ενδεχόμενο Brexit, και τη διάχυτη έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη χώρα, που ενισχύθηκε από τις κυβερνητικές παλινωδίες, όπως και τον προβληματισμό για τις φορολογικές επιβαρύνσεις, που μοιραία θα επηρεάσουν και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου των ΕΘΝΙΚΗ, Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ, EUROBANK και ALPHA BANK κινήθηκαν πολύ κοντά στις προβλέψεις της αγοράς. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, εφόσον η ύφεση εφέτος δεν ξεπεράσει το 1,5%, η καθαρή κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών ομίλων θα μπορούσε να φθάσει συνολικά ακόμη και τα 400-500 εκατ. ευρώ το 2016.
Αυτό θα καταστεί δυνατόν κατά κύριο λόγο μέσω της μείωσης των προβλέψεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (στόχος εξοικονόμηση 8 δισ. ευρώ) και δευτερευόντως από την υποχώρηση του κόστους χρηματοδότησης. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει η αντιστροφή της ανοδικής τάσης των επισφαλειών, παρά την αβεβαιότητα που επικράτησε τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, η βελτίωση αυτή είναι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης διάθεσης που δείχνουν οι δανειολήπτες για ρυθμίσεις, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς για την ώρα δεν επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για μαζικό "κούρεμα" οφειλών, ενώ μεγαλώνει και ο φόβος των πλειστηριασμών και της πώλησης των δανείων σε funds.
Η διεθνής επενδυτική κοινότητα, παρά τις θετικές εξελίξεις, συνεχίζει να παρακολουθεί τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο με επιφυλακτικότητα. Αν και με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η Ελλάδα κερδίζει χρόνο, οι αγορές δεν δείχνουν να πείθονται ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα.
Η εκκρεμότητα σε σχέση με τη ρύθμιση του χρέους, ο κίνδυνος νέου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, η αδυναμία της κυβέρνησης να τηρήσει ως τώρα τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του τρίτου Μνημονίου, οι ανησυχίες για Brexit, δεν επιτρέπουν τη διατύπωση μακροπρόθεσμων εκτιμήσεων για την οικονομία, αν και υπάρχουν προσδοκίες για δράσεις από πλευράς της ΕΚΤ, ήτοι για την εξασφάλιση φθηνής χρηματοδότησης από τους μόνιμους μηχανισμούς του Ευρωσυστήματος (waiver).
Αν δεν υπάρξει νέα αναβολή, το όφελος από τη συγκεκριμένη πηγή άντλησης ρευστότητας θα μπορούσε να φθάσει συνολικά για το σύστημα τα 120 εκατ. ευρώ το 2016.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr