Την ίδια στιγμή επισημαίνουν ότι κατά την τελευταία πενταετία, παρά την έξαρση του συνολικού ποσού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο ρυθμός της δημιουργίας νέων επισφαλειών κινήθηκε σε μονοψήφιο ποσοστό.
Και τούτο γιατί οι τράπεζες, λόγω της κρίσης, έγιναν πιο επιλεκτικές στη χορήγηση δανείων στον υπολογισμό του πιστωτικού κινδύνου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η νέα παραγωγή δανείων προς ιδιώτες (στεγαστικά και καταναλωτικά) από το 2010 και μετά, να εμφανίζει σημαντικά χαμηλότερες επισφάλειες από την παραγωγή των προηγούμενων ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα περίπου 5 δισ. ευρώ νέων δανείων προς νοικοκυριά που δόθηκαν την περίοδο 2011 – 2015, το ποσοστό των επισφαλειών κινείται σε επίπεδα κάτω του 10%, προς το 6% - 7%, όταν στο σύνολο των καταναλωτικών δανείων το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ξεπερνά το 50% και στο σύνολο των στεγαστικών κινείται στο 35%.
Τα ποσοστά των συνολικών καθυστερήσεων είναι ακόμη υψηλότερα αν υπολογιστούν στη βάση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, δηλαδή αν ληφθούν υπόψη όχι μόνο τα υπερήμερα άνω των 90 ημερών δάνεια, αλλά και εκείνα που φαίνεται ότι θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα. Με βάση τον υπολογισμό αυτό, το ποσοστό των επισφαλειών στα καταναλωτικά δάνεια διαμορφώνεται στο 53,3% και των στεγαστικών στο 38%, που σε απόλυτα νούμερα αντιστοιχούν σε 10 δισ. καταναλωτικών δανείων και 28 δισ. ευρώ στεγαστικών.
Εάν στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών υπολογιστούν και τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια τότε αθροίζεται ένα επιπλέον ποσοστό επισφαλειών 41,1% επί του συνόλου των χορηγήσεων. Πρόκειται για συνολικό ποσό 60 δισ. ευρώ, εκ του οποίου 20 δισ. ευρώ αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 40 δισ. ευρώ μεγάλες.
Επί των ανωτέρω ποσών, οι τράπεζες θα χρειαστεί να προβούν σε σημαντικές «περικοπές» οφειλών και δη στα δάνεια που βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση, κυρίως δάνεια προ του 2010. Για τις διαγραφές αυτές θα χρησιμοποιήσουν μέρος των προβλέψεων που έχουν σχηματίσει τα προηγούμενα χρόνια και οι οποίες σωρευτικά ανέρχονται σε περίπου 60 δις. ευρώ. Μόνο στη χρήση 2015, οι τράπεζες σχημάτισαν σε επίπεδο ομίλων προβλέψεις 13 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία τριετία, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε διαγραφές δανείων περίπου 5 δισ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr