Η θέση τραπεζικών στελεχών και παραγόντων εταιριών που έχουν άμεση σχέση με τη διαχείριση προβληματικών δανείων συγκλίνει στο ότι τουλάχιστον για φέτος η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα γίνει εσωτερικά από τις μονάδες διαχείρισης των τραπεζών και δεν πρόκειται να δούμε μαζικές πωλήσεις.
Και αυτό, όχι γιατί δεν επείγει η λύση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά επειδή υπάρχουν σημαντικά νομοθετικά κενά που δεν επιτρέπουν την ανάληψη δράσης.
Πέραν του θέματος της νομικής κάλυψης που απαιτείται για τα στελέχη των τραπεζών που θα βάλουν την υπογραφή τους σε αναδιαρθρώσεις δανείων και «κουρέματα» οφειλών, σημαντική είναι και η φορολογική αντιμετώπιση των πωλήσεων δανείων. Έτσι, σε μία αγοραπωλησία δανείου, το κέρδος θα φορολογηθεί στον δανειολήπτη (ο οποίος επιτυγχάνει κούρεμα της οφειλής του) και η ζημία θα εκπέσει από την τράπεζα (η οποία θα πωλήσει το δάνειο σε τιμή χαμηλότερη της αξίας του).
Για τις τράπεζες, η δυνατότητα που δίνεται από το πρόσφατο θεσμικό πλαίσιο είναι να εκπέσουν τη ζημία σε διάρκεια 5ετίας, όταν στο νόμο Δένδια υπήρχε πρόβλεψη για διάστημα 15ετίας. Πρόκειται για ένα σημείο στο οποίο αναμένεται να πιέσουν οι τράπεζες, ώστε οι ζημίες που δεδομένα θα καταγράψουν από πωλήσεις «κόκκινων» δανείων να επιμεριστούν σε διάστημα 15 και όχι 5 ετών.
Όσο για τους ιδιώτες και επιχειρηματίες που θα τύχουν «κουρέματος» της οφειλής τους, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κέρδος, το οποίο αν τύχει και υπερβαίνει τις φορολογητέες ζημίες της τελευταίας πενταετίας, να υποχρεώνει τον αγοραστή του δανείου σε καταβολή σημαντικού φόρου. Ή ακόμα, το ποσό του «κουρέματος» θα μπορούσε να θεωρηθεί δωρεά και να φορολογηθεί με υψηλό συντελεστή.
Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο έχει ακόμη σημαντικά κενά ως προς τους όρους μεταβίβασης ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση δε, και μόνο που το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να προβούν σε καμία μεταβίβαση δανείου πριν περάσουν 12 μήνες από σχετική ειδοποίηση του οφειλέτη δανειολήπτη, εμποδίζει κάθε πώληση δανείου φέτος.
Η εκ των πραγμάτων κωλυσιεργία στην επίλυση του θέματος των «κόκκινων» δανείων έρχεται σε αντίφαση με το πόσο επείγουσα είναι η δράση που πρέπει να αναληφθεί.
Στην Ελλάδα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών προσεγγίζουν τα 115,5 δις. ευρώ και ως ποσοστό επί του συνόλου των δανείων των τραπεζών ξεκινούν από περίπου 44% και φτάνουν έως και 56,5%. Στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό αυτό δεν υπερβαίνει το 10% και στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου το 20%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr