Με το διεθνές περιβάλλον να παρουσιάζει αυξημένους κινδύνους και τις εγχώριες εξελίξεις να παραμένουν στη μέγγενη της αξιολόγησης και του προσφυγικού, οι τραπεζίτες ανησυχούν για τις προοπτικές της ανάκαμψης.
Παρά τις εκτιμήσεις τους ότι εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η οικονομία θα μπορέσει να βγει από το τούνελ της ύφεσης στο β΄ εξάμηνο του έτους, η απειλή νέας ύφεσης είναι πάντα ορατή.
Σε μια τέτοια περίπτωση, και εφόσον δεν έχουν προλάβει να βάλουν τις βάσεις για τις αναδιαρθρώσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, τότε διακινδυνεύουν όχι μόνο χειροτέρευση των δανείων αυτών, αλλά και νέες επισφάλειες από δάνεια υγιών επιχειρήσεων (ακόμα και ύψους 10 δισ. ευρώ) που βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους.
Ωστόσο, πέραν της αξιολόγησης που εκκρεμεί, οι πρώτες κιόλας ρυθμίσεις δανείων επιχειρήσεων ανέδειξαν την «τοξική» πλευρά της επιχειρηματικότητας καθώς, με την έναρξη κιόλας των αναδιαρθρώσεων, στις τράπεζες κατέφθασαν μηνύσεις από επιχειρήσεις που τις εγκαλούσαν για το σκεπτικό των αναδιαρθρώσεων χρεών ανταγωνιστικών εταιριών μη βιώσιμων, κατά την εκτίμηση των εγκαλούντων.
Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει σε «συνασπισμό» τις τράπεζες, οι οποίες φαίνονται αποφασισμένες να βάλουν το «μαχαίρι στο κόκκαλο» και να μην φανούν συγκαταβατικές με επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν προτίθενται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, συμμετέχοντας στις αναδιαρθρώσεις των προβληματικών δανείων των επιχειρήσεών τους.
Κατόπιν αυτού, για πρώτη φορά οι τράπεζες κάθονται στο ίδιο τραπέζι, συναποφασίζοντας να κόψουν τον «ομφάλιο λώρο» συνεχών και άκαρπων αναδιαρθρώσεων επιχειρηματικών δανείων, να βάλουν τέλος στην μεταξύ τους απροθυμία να διαχειριστούν από κοινού τα «κόκκινα» κοινοπρακτικά επιχειρηματικά δάνεια.
Τα δεδομένα και η πίεση για τις τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και να περάσουν από φέτος σε κέρδη, αλλάζει άρδην τα δεδομένα και τις οδηγεί σε συντονισμένη κινητοποίηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν ζητήσει παρέμβαση από την ΤτΕ προκειμένου οι ρυθμίσεις επιχειρηματικών δανείων να περιβληθούν με νομική κάλυψη για τους χειρισμούς των μελών των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών των τραπεζών που θα τις υπογράψουν. Το σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί στον διοικητή της ΤτΕ από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το θέμα αναμένεται να τεθεί υπόψιν της ΕΚΤ και των «θεσμών».
Σημειώνεται ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας έχει ζητήσει από τις τράπεζες να υπάρξει στροφή σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις, συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων και παρέμβαση για την αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων.
Μάλιστα, ο διοικητής της ΤτΕ έχει τονίσει στις τράπεζες ότι είναι κρίσιμο να αναλαμβάνονται ενεργητικές πρωτοβουλίες: α) για την αλλαγή της διοίκησης μιας επιχείρησης, όταν αυτή δεν συνεργάζεται με την τράπεζα για την εξυπηρέτηση του μη εξυπηρετούμενου δανείου και β) για τη δομή και το επιχειρηματικό σχέδιο της οφειλέτριας εταιρίας.
Στη βάση των επιταγών αυτών που είναι πανευρωπαϊκές και όχι απλά ελληνικές, οι τράπεζες συνασπίζονται ώστε να προχωρήσουν και σε άλλες ρυθμίσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων κατά τα πρότυπα των αναδιαρθρώσεων που έχουν γίνει στις ιχθυοκαλλιέργειες ή πρόσφατα στην αλλαντοβιομηχανία Νίκας.
Μάλιστα οι τράπεζες είναι αποφασισμένες, με λύσεις κοινή συναινέσει, να προχωρήσουν σε αλλαγές του μάνατζμεντ επιχειρήσεων στις οποίες οι παλαιοί μέτοχοι δεν συνεισφέρουν με νέα κεφάλαια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr