Εταιρείες που θα είναι κατά κύριο λόγο private equity funds και θα μπορούν να μεσολαβούν μεταξύ τραπεζών και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Θα μπορούν επίσης ακόμη και να δανειοδοτούν εταιρείες ώστε να καθίστανται αυτές βιώσιμες.
Στο τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών υπάρχει μεγάλη κινητικότητα καθώς εκτιμάται ότι τους τελευταίους μήνες δεν πληρώνει κανείς εκτοξεύοντας το ποσό των «κόκκινων» δανείων πάνω από 108 δις ευρώ. Μια σειρά από εκκρεμότητες που πρέπει να νομοθετηθούν ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που είχαν την Παρασκευή Γ. Στουρνάρας, Γ. Σταθάκης και Ευκλ. Τσακαλώτος οι οποίοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στη σύσταση κοινής επιτροπής για να προχωρήσει τάχιστα τις διαδικασίες καθώς υπάρχουν εκατοντάδες υπερχρεωμένες εταιρείες που περιμένουν στην ουρά για αναδιάρθρωση δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει ορισμένες πολύ προχωρημένες προτάσεις για την αναδιάρθρωση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Πρωτίστως, όμως, θα πρέπει να υπάρξει νομική κάλυψη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών ώστε να μπορούν να προχωρούν σε «απασφάλιση» των NPL’s.
Οι προτάσεις που μπορούν να «κλειδώσουν» είναι: διαγραφή μέρους των οφειλών προς τις τράπεζες, κεφαλαιοποίηση δανείων και μετοχοποίηση τμήματος του δανεισμού, είσοδο των τραπεζιτών στο διοικητικό συμβούλιο υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, απομάκρυνση διοίκησης και ανάληψη του management από τρίτους, «πακετοποίηση» δανείων για να γίνουν πιο ελκυστικά στους αγοραστές, τιτλοποίηση και πώληση των ληξιπρόθεσμων μαζί με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Υπάρχει βεβαίως και η πώληση δανείων σε ξένα funds τα οποία θα μπορούσαν να είναι «πακέτο» μη ληξιπρόθεσμα και ληξιπρόθεσμα, ώστε να γίνουν ελκυστικά και να πωληθούν σε υψηλότερες τιμές και οι τράπεζες να μη «γράψουν» μεγάλη ζημία. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να πωληθούν επιχειρηματικά δάνεια μαζί με στεγαστικά, αλλά όχι πρώτης κατοικίας. Δάνεια που συνδέονται με εξοχικά ή με ακίνητα που έχουν βάλει ενέχυρο εταιρείες για τη χρηματοδότησή τους.
Με τον τρόπο αυτό ένα «κόκκινο» δάνειο σε μια μη βιώσιμη επιχείρηση που θα πωλούνταν στο 10% της αξίας του, θα μπορούσε να συνδεθεί με άλλο δάνειο το οποίο έχει υποθήκη κάποιο καλό ακίνητο και να πωληθούν μαζί στο 30% ή 40% της αξίας τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπειρία από το εξωτερικό δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει πώληση σε αξία από 10% έως 70%, ανάλογα με τον κλάδο.
Είναι μια πρόταση που κομίζουν και οι δανειστές οι οποίοι θα έρθουν τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr