Στόχος είναι μέσα στα επόμενα χρόνια, ιδίως τα προσεχή 3-4 έτη, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να έχουν μειωθεί ακόμη και στο 15%, δηλαδή σε επίπεδα 2011. Σήμερα, από τα περίπου 204,5 δισ. ευρώ υπόλοιπα δανείων προς επιχειρήσεις (96,5 δισ. ευρώ με επισφάλειες 43,3%), ελεύθερους επαγγελματίες (13,5 δισ.) και νοικοκυριά (94,5 δισ. με τις επιμέρους επισφάλειες να αγγίζουν το 55,4% στα καταναλωτικά δάνεια και το 39,8% στα στεγαστικά), περισσότερα από τα μισά είτε βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση ή ένα βήμα πριν τεθούν σε καθεστώς καθυστέρησης.
Πάντως, η πραγματικότητα, σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, παραμένει «θολή και γκρίζα». Η καθυστέρηση της αξιολόγησης και το κλίμα αβεβαιότητας έχει ως αποτέλεσμα να διατηρείται ο κίνδυνος τυπικά ενήμερα, σήμερα, δάνεια που έχουν ρυθμισθεί ή απομειωθεί (21 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά αφορούν σε μεγάλες επιχειρήσεις, τα 7 δισ. σε στεγαστικά) να μετατραπούν σε μη εξυπηρετούμενα.
Τα δύο πεδία που εμφανίζονται σήμερα με σημαντικά προβλήματα στην άσκηση πολιτικής ανάκτησης δανείων σε καθυστέρηση είναι, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτά των οποίων οι δανειολήπτες έχουν αιτηθεί προστασίας από τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Σε αυτές τις δύο περιοχές έχουν συγκεντρωθεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξης των 35 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των NPLs ανερχόταν, με στοιχεία 30/9, στα 72 δισ. ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs) πλησίαζαν τα 100 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, οι πιέσεις για την ταχεία εξυγίανση των τραπεζών και την κατακόρυφη μείωση των προβλέψεων προέρχονται πλέον από παντού και θα οδηγήσουν σε πλήρη αλλαγή των μέχρι σήμερα δεδομένων αναφορικά με την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων δανείων.
Η πρόκληση τώρα είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία της διαγραφής ή και της πώλησης των «κόκκινων» δανείων, δεδομένου ότι υπάρχουν διάφορα μέσα πολιτικής που μπορούν να διευκολύνουν τη διαδικασία αυτή.
Ένα μέσο είναι να βελτιωθούν τα πτωχευτικά πλαίσια, που βοηθούν στον διαχωρισμό των βιώσιμων από τους μη βιώσιμους δανειολήπτες και επιτρέπουν την αποτίμηση των στοιχείων ενεργητικού που θα πωληθούν.
Οι τράπεζες προτείνουν να υπάρξουν αλλαγές στον νόμο Δένδια που να επιτρέπουν την οριζόντια διαγραφή απαιτήσεων που έχουν τράπεζες, εφορία και ταμεία, για εκείνες από τις επιχειρήσεις οι οποίες θα φανούν συνεπείς στην αποπληρωμή του εναπομείναντος ρυθμισμένου χρέους. Επιπρόσθετα, ζητούν βελτιώσεις στον νόμο Κατσέλη, ώστε να καταστεί λειτουργικότερος στην κατεύθυνση παροχής προστασίας σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη
Ένα άλλο μέσο είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, που επιτρέπει την ταχύτερη κατάσχεση των ενεχύρων που συνοδεύουν τα χαρτοφυλάκια "κόκκινων" δανείων.
Επίσης, οι τράπεζες θέτουν θέμα νομικής προστασίας για τα στελέχη που θα επιφορτιστούν να τρέξουν την υλοποίηση των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, την επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών και την ευκολία ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων από τις τράπεζες, έχει θέσει και η ΤτΕ ως προϋποθέσεις που θα συμβάλουν θετικά στη σταδιακή υποχώρηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr