Οι περιορισμένες προσδοκίες για τις μακροοικονομικές προοπτικές, η πίεση γύρω από το εισόδημα και τα οικονομικά, και οι ανησυχίες για το χρέος είναι οι βασικές αιτίες για ένα δυσμενές (bear) σενάριο που συνεχίζει ο οίκος να παρακολουθεί. Η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών έχει επιδεινωθεί κατά τους τελευταίους 3 μήνες, σε μεγαλύτερο ρυθμό από ό, τι έδειξαν οι προηγούμενες έρευνες, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για περαιτέρω επιδείνωση στο άμεσο μέλλον. Περίπου τα δύο τρίτα των νοικοκυριών εξακολουθούν να έχουν λίγα χρήματα στο τέλος του μήνα μετά την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων, ενώ το 10% εξ αυτών βασίζεται στο δανεισμό για να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Επιπλέον, οι μακροοικονομικές ελπίδες φαίνονται χαμηλές.
Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη και η κυβερνητική πολιτική επί των εισοδημάτων είναι οι βασικές ανησυχίες. Τα παραπάνω αποτελέσματα τροφοδοτούν την ανησυχία της Morgan Stanley ότι η επιστροφή των καταθέσεων μπορεί να είναι περιορισμένη. Αυτό το σενάριο έχει μεγαλύτερες του 90% πιθανότητες. Η έρευνά της, μάλιστα, δείχνει ότι η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Το 62% των ερωτηθέντων αισθάνονται άβολα καταθέτοντας νέα κεφάλαια στις τράπεζες, ενώ ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σταθερά κατά τις τελευταίες έρευνες.
Ένα βασικό θετικό στοιχείο είναι ότι το 70% των ερωτηθέντων δεν σκοπεύουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, αλλά το 80% εξ αυτών που απέσυραν τα χρήματά τους δεν τα έχουν επιστρέψει, και το 93% των ερωτηθέντων δεν σκοπεύουν να το κάνουν κιόλας. Η έρευνα της Morgan Stanley υποδεικνύει περιορισμένη ζήτηση για νέα δάνεια, με μόλις το 15% να αναμένει να υποβάλει αίτηση για ένα νέο δάνειο, κάτω από το 20% που ήταν το ποσοστό τον Ιανουάριο του 2015.
Μεγαλύτερη ανησυχία είναι το αρνητικό συναίσθημα γύρω από το χρέος, δείχνοντας μια πιθανή επιτάχυνση των σχηματισμών προβληματικών δανείων. Το ένα τρίτο των καταναλωτών αισθάνονται ότι θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε δανειακές δεσμεύσεις τους επόμενους 3 μήνες - με ένα επιπλέον ένα τρίτο να αισθάνεται άβολα με το επίπεδο του χρέους που έχει.
Υπάρχουν προσδοκίες ότι το κόστος κατάθεσης θα μειωθεί περαιτέρω, αλλά εκείνο της χρηματοδότησης μάλλον δεν θα ακολουθήσει την ίδια πορεία. Παρά την ουσιαστική και συνεχή μείωση του κόστους των καταθέσεων τώρα σε πιο ομαλοποιημένα επίπεδα, σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων αναμένει ότι τα επιτόκια των δανείων θα παραμείνουν σταθερά ή θα αυξηθούν, υπονοώντας ότι τα τραπεζικά spreads μπορεί να παραμείνουν υψηλά στο άμεσο μέλλον.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr