Πληροφορίες της αγοράς συγκλίνουν ότι τόσο ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός όσο και η κυβέρνηση είναι σε ζυμώσεις ώστε να κάνουν πιο… light τα κριτήρια καθώς αρχίζει να επικρατεί η αίσθηση ότι είναι αυστηρό το υφιστάμενο πλαίσιο που θέτει ο νόμος 4340 /2015 και θα οδηγήσει εφόσον εφαρμοσθεί μέχρι… κεραίας, σε σαρωτικές αλλαγές στα Δ.Σ. των τραπεζών.
Οι τραπεζίτες έχουν ενημερώσει την κυβέρνηση και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κατάσταση που δημιουργείται και η κυβέρνηση εξετάζει να φέρει αλλαγές στον νόμο με στόχο να χαλαρώσει τα κριτήρια και τους όρους αξιολόγησης. Τυπικά η διαδικασία αξιολόγησης έχει ξεκινήσει. Με βάση τον νέο νόμο που διέπει και την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όλα τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών θα πρέπει να έχουν 10ετή τραπεζική θητεία. Η αξιολόγηση θα αφορά και τα νέα και τα παλαιά μέλη καθώς και τα στελέχη που έχουν εγκριθεί από την DGCom και τον SSM.
Ταυτόχρονα ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να ενταχθούν στα ΔΣ και 3 μέλη ανά τράπεζα με διεθνή τραπεζική εμπειρία εκτός Ελλάδος. Σημειώνεται ότι ο νόμος, πριν τροποποιηθεί με το πολυνομοσχέδιο, προέβλεπε ότι απαλλάσσονται από την αξιολόγηση τα μέλη των Δ.Σ. για τα οποία έχουν εκδοθεί εποπτικές εγκρίσεις από τον SSM.
Όλα αυτά «τρέχουν» σε μια περίοδο που οι τράπεζες πρέπει να τρέξουν σειρά σημαντικών ενεργειών όσον αφορά στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στη διεύρυνση των πηγών ρευστότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σύγκλιση απόψεων, το κριτήριο προϋπηρεσίας 10 ετών να μειωθεί, χωρίς να είναι βέβαιο αν απαλειφθεί ταυτόχρονα και το κριτήριο εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις. Πιθανόν είναι να διευρυνθεί το πεδίο για τα μη εκτελεστικά μέλη. Να μην απαιτείται δηλαδή προϋπηρεσία τριών ετών ως μέλος Δ.Σ. σε τράπεζα ή σε επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά να επιτρέπεται και θητεία σε Δ.Σ. άλλων επιχειρήσεων.
Ενδεχομένως αλλαγές να γίνουν στη διάταξη που προβλέπει ότι τα ανεξάρτητα μέλη πρέπει να έχουν διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, από τα οποία τουλάχιστον τρία χρόνια ως μέλη Δ.Σ. διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.
Πάντως, πέραν των πιέσεων που ασκούν οι τραπεζίτες προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των κριτηρίων, τον… τελευταίο λόγο θα έχει η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντ. Νουί η οποία θα έρθει στην χώρα μας για επαφές με την κυβέρνηση, τις αρχές και τις τράπεζες το διήμερο 8 και 9 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης των αναθεωρημένων πλάνων αναδιάρθρωσης των τραπεζών, με έμφαση στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στη μείωση της υψηλής εξάρτησης από τον ELA.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr