Σχεδόν 10 χρόνια μετά το ξεκίνημα μιας πετυχημένης παρουσίας στην Τουρκία αλλά και σε μια κρίσιμη για τη γειτονική χώρα-αγορά συγκυρία, η ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα αποεπενδύει από τη Finansbank, ικανοποιώντας και τις επιταγές των ευρωπαϊκών αρχών.
Και αναφερόμαστε σε κρίσιμη συγκυρία καθώς πυκνώνουν οι αναφορές διεθνών αναλυτών για επιδείνωση του οικονομικού, επενδυτικού αλλά και πολιτικού κλίματος στην Τουρκία, που παράλληλα «ταλαιπωρείται» και από γεωπολιτικό ρίσκο, με έξαρση της έντασης στις σχέσεις της με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης της Finansbank, η Εθνική θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας, ενώ προφανώς οι άνθρωποι της ΕΤΕ έχουν στο μυαλό τους η τράπεζα να επανέλθει στον βασικό της ρόλο, αυτόν της χρηματοδότησης και ανάτασης της οικονομίας.
Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί ότι η διαδικασία πώλησης της Finansστο Κατάρ (επό της ουσίας στην... Εθνική Τράπεζα του Κατάρ, QNB) αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε χρονικό διάστημα 4 έως 6 μηνών, «εκπέμποντας» ίσως το ισχυρότερο σήμα «αποεπένδυσης» και αποχώρησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων από τις αγορές των Βαλκανίων, της Τουρκίας αλλά και ευρύτερα της ΝΑ Ευρώπης.
Σε κάθε περίπτωση, και μένοντας στην ΕΤΕ και τα οφέλη της εν λόγω κίνησης, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο pro forma δείκτης CET1 της Εθνικής Τράπεζας για το γ΄ τρίμηνο του 2015 θα αυξηθεί κατά περίπου 600 μονάδες βάσης, σε 19,6%, μη συμπεριλαμβανομένων των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos). Μαζί με τα CoCos θα ανέρχεται σε 24,6%.
Η ρευστότητα των 3,5 δις. ευρώ με την οποία θα ενισχυθεί η ΕΘΝΙΚΗ από την πώληση της Finansbank αναμένεται να διοχετευθεί, μεταξύ άλλων κατευθύνσεων, και στην ταχεία αποπληρωμή των CoCos που εξέδωσε η τράπεζα υπέρ του ΤΧΣ λόγω της λήψης κρατικής ενίσχυσης κατά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Ειδικότερα, η τράπεζα θα προχωρήσει στην αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των CoCos, ύψους 2,03 δισ. ευρώ, κίνηση που θα αποφέρει ωφέλειες ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, δεδομένου ότι το επιτόκιο με το οποίο βαρύνεται η τράπεζα ετησίως ανέρχεται σε 8%.
Παράλληλα με τη διατήρηση της ηγετικής της θέσης από πλευράς ρευστότητας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών (δείκτης εγχώριων δανείων προς καταθέσεις 96%), η ΕΘΝΙΚΗ θα αξιοποιήσει τη ρευστότητα που θα δημιουργηθεί από τη συναλλαγή και για να μειώσει σημαντικά τα έξοδα χρηματοδότησής της μέσω της αποπληρωμής των ομολόγων του πυλώνα ΙΙ (μη καλυμμένες ομολογίες που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου) και τη σχετική μείωση της έκθεσής της στον ELA, με στόχο την εξασφάλιση ετήσιου οφέλους σχεδόν 100 εκατ. ευρώ. Προφανώς η τράπεζα θα σπεύσει να αποπληρώσει και ποσοστό των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα, βελτιώνοντας τους βασικούς χρηματοοικονομικούς της δείκτες.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr