Ο ρόλος του Ταμείου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενεργός, όπως εξάλλου περιγράφεται και στις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου. Αυτό σημαίνει ότι ο σύμβουλος θα είναι εκείνος που θα εξειδικεύσει τα κριτήρια βιωσιμότητας των υπερδανεισμένων επιχειρήσεων, θα καθορίσει το πλαίσιο συμμετοχής των τραπεζών (ή των funds) στο μετοχικό κεφάλαιο προβληματικών επιχειρήσεων και θα προσδιορίσει επίσης τους στρατηγικούς επιχειρηματικούς κλάδους για την ελληνική Οικονομία.
Σημειώνεται ότι τα «κόκκινα» επιχειρηματικά υπολογίζονται σε 35-40 δισ. ευρώ, περίπου 25 δισ. ευρώ είναι κοινοπρακτικά και άρα θα απαιτηθεί η συνεργασία των τραπεζών. Επιπλέον, από τα επιχειρηματικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, το 60% κρίνονται μη βιώσιμα και άρα θα πρέπει να πουληθούν άμεσα. Τα κριτήρια της βιωσιμότητας, πάντως, μελετώνται και σύμφωνα με πληροφορίες, θα οριοθετηθούν αφού προσμετρηθούν διάφοροι συνδυασμοί που σχετίζονται με χρηματοοικονομικούς δείκτες (πωλήσεις, EBIDTA, κερδοφορία, ταμειακές ροές κ.λπ.).
Παράλληλα, θα θεσπιστεί συνεχής έλεγχος τόσο για την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών αναφορικά με τους χειρισμούς στα «κόκκινα» δάνεια, όσο και για τον τρόπο λειτουργίας και τις επιδόσεις ων μονάδων διαχείρισης της κάθε τράπεζας (χορηγήσεις, πορεία εισπραξιμότητας, κόστη κ.λπ.). Άλλωστε, σχεδόν σε… μηνιαία βάση θα «βαθμολογούνται» οι επιδόσεις των ALPHA BANK, EUOROBANK, ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ από το ΤΧΣ και την ΤτΕ.
Η συνεχής παρακολούθηση των δανειοδοτήσεων των τραπεζών από το ΤΧΣ και τις εποπτικές αρχές ευρύτερα θα βασίζεται και στη μελέτη που έχει εκπονήσει η Black Rock για λογαριασμό της ΤτΕ. Η μελέτη είναι τόσο λεπτομερής ώστε πέραν της γενικής εικόνας των καθυστερούμενων δανείων ανά κατηγορία (δάνεια retail, στεγαστικά, επιχειρηματικά) και ανά τράπεζα, κατηγοριοποιεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ακόμη και σε επίπεδο ημερών καθυστέρησης.
Υπενθυμίζεται ότι το 2015, εξαιτίας του δυσμενούς οικονομικού κλίματος, το οποίο οδήγησε στα stress tests και στη νέα ανακεφαλαιοποίηση, οι ελληνικές τράπεζες όφειλαν να προχωρήσουν στον σχηματισμό υψηλών προβλέψεων.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία του 9μήνου, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πήραν συνολικές προβλέψεις ύψους 9,8 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τις προβλέψεις του 2014. Ειδικότερα, οι προβλέψεις το 9μηνο του 2015 διαμορφώθηκαν σε 2,1 δισ. ευρώ στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ, σε 2,3 δισ. ευρώ στην ALPHA BANK, σε 2,4 δισ. ευρώ για την EUROBANK ενώ προβλέψεις 2,9 δισ. ευρώ πήρε η ΕΘΝΙΚΗ.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr