Στις συζητήσεις της τράπεζας περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η κατά περίπτωση πώληση ή ανταλλαγή δανειακών χαρτοφυλακίων (κυρίως επιχειρηματικών δανείων) με άλλες συστημικές τράπεζες, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσής τους, καθώς σημαντικό μέρος των επιχειρηματικών χορηγήσεων είναι κοινοπρακτικά.
Εσωτερικά, η τράπεζα αναμόρφωσε το λειτουργικό μοντέλο διαχείρισης προβληματικών δανείων δημιουργώντας μια πλήρως ανεξάρτητη και εξειδικευμένη μονάδα, τη Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων Ομίλου, ενώ συνολικά περίπου 2.500 στελέχη εμπλέκονται στη διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου σε όλη την τράπεζα. Στόχος της EUROBANK είναι να μετατρέψει τη Γενική Διεύθυνση σε επιχειρηματική μονάδα με δικό της ισολογισμό και κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως, η οποία θα παρακολουθείται ως ξεχωριστή μονάδα στα οικονομικά αποτελέσματα.
Επιπλέον, η τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία μεταβίβασης της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων στη Γενική Διεύθυνση, ενώ σε πιλοτική βάση η διαχείριση μέρους αυτού του χαρτοφυλακίου έχει ανατεθεί σε διεθνείς εξειδικευμένους οίκους.
Οι εντατικές προσπάθειες της Eurobank για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ενισχύονται μέσω της Eurobank Υπηρεσίες Διαχείρισης Απαιτήσεων Α.Ε. ("FPS"), της μοναδικής αμιγώς θυγατρικής πλατφόρμας εξυπηρέτησης δανείων στην ελληνική αγορά. Η FPS παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες και έχει την ευθύνη για τη διαχείριση και παρακολούθηση των καθυστερούμενων ανοιγμάτων λιανικής τραπεζικής.
To σύνολο των δανείων που εξυπηρετούνται ομαλά και δεν έχουν απομειωθεί ανέρχεται σε 25,149 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σε καθυστέρηση αλλά μη απομειωμένα είναι δάνεια ύψους 6,712 δισ. ευρώ. Από αυτά 4,309 δισ. ευρώ αφορούν τη λιανική τραπεζική (2,841 δισ. ευρώ σε στεγαστικά, 561 εκατ. ευρώ σε καταναλωτικά, 111 εκατ. ευρώ σε πιστωτικές κάρτες και 796 εκατ. ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις) και 2,028 δισ. ευρώ σε επιχειρηματικά δάνεια (1,513 δις. ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις και 515 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες).
Η συνολική καθαρή αξία των δανείων λιανικής μετά την απομείωση ανέρχεται σε 26,721 δισ. ευρώ με αξία εξασφαλίσεων στα 20,617 δισ. ευρώ. Για τα στεγαστικά δάνεια η συνολική καθαρή αξία μετά την απομείωση ανέρχεται σε 16,878 δισ. ευρώ με αξία εξασφαλίσεων στα 15,973 δις. ευρώ. Για τα καταναλωτικά δάνεια η συνολική καθαρή αξία μετά την απομείωση ανέρχεται σε 3,018 δισ. ευρώ, με αξία εξασφαλίσεων στα 119 εκατ. ευρώ. Στις πιστωτικές κάρτες η συνολική καθαρή αξία μετά την απομείωση ανέρχεται σε 1,285 δισ. ευρώ με αξία εξασφαλίσεων στα 31 εκατ. ευρώ.
Στις μικρές επιχειρήσεις η συνολική καθαρή αξία μετά την απομείωση ανέρχεται σε 5,54 δις. ευρώ, με αξία εξασφαλίσεων στα 4,494 δισ. ευρώ. Στα επιχειρηματικά δάνεια, η συνολική καθαρή αξία μετά την απομείωση ανέρχεται σε 14,818 δισ. ευρώ, με αξία εξασφαλίσεων στα 10,431 δισ. ευρώ. Τα αντίστοιχα νούμερα για τα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων διαμορφώνονται σε 10,812 δισ. ευρώ και 7,443 δις. ευρώ και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε 4,006 δις. ευρώ και 2,988 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr