Χτες, ο κ. Δραγασάκης, από το βήμα της Βουλής, στην ψηφοφορία για το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων έσπευσε για άλλη μια φορά να μιλήσει για την επιχείρηση δημιουργίας ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, έξω από τα όρια εποπτείας – παρέμβασης της ΕΚΤ. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που παρ' ότι δεν έχει συγκεντρώσει την απαιτούμενη προσοχή δρομολογείται με την συνεργασία της ΤτΕ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Μάλιστα, το θέμα αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη ότι δεν είναι η πρώτη φορά που «σκάει βόμβα» για παράλληλο σύστημα αναπτυξιακής διάστασης. Προ εβδομάδων ο κ. Δραγασάκης είχε αναφερθεί στην ανάγκη «να υπάρξει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, που να μην το ελέγχει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να στηρίξουμε τις συνεταιριστικές τράπεζες στη χώρα και μετά να φτιάξουμε τις δικές μας τράπεζες». Υπενθυμίζεται ότι και παλιότερα, ο κ. Βαρουφάκης, έκανε λόγο γενικότερα για παράλληλα συστήματα τραπεζών ή πληρωμών.
Τι είναι όμως αυτό το περίφημο σύστημα; Πως θα δημιουργηθεί και τις σκοπό θα εξυπηρετεί; Υπόκειται στην εποπτεία της ΕΚΤ ή της ελληνικής κυβέρνησης; Πρόκειται για εγχώρια… πατέντα ή έχει αναπτυχθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης;
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η ύπαρξη επιχειρήσεων-φορέων με τραπεζική δραστηριότητα που επιχειρούν σε ένα εθνικό πλαίσιο λειτουργίας, παραμένει υπαρκτή στην Ευρωζώνη και λειτουργεί σε μία σειρά χωρών από την Γερμανία έως και την τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Επί της ουσίας δεν έχουμε να κάνουμε με κανονικές τράπεζες, όπως οι συστημικές που ελέγχονται από την ΕΚΤ, αλλά με φορείς που παρέχουν πιστώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και διαχειρίζονται ένα μέρος της εγχώριας αποταμίευσης σε τοπικό επίπεδο.
Το παράλληλο σύστημα είναι πραγματικότητα στην Ευρώπη, έχουν θεσπιστεί οδηγίες που επιτρέπουν την ύπαρξη ιδρυμάτων, δεν λέγονται τράπεζες, αλλά κάνουν τραπεζικές λειτουργίες, που χρησιμοποιούν εργαλεία για να καλύψουν αναπτυξιακές ανάγκες.
Άλλωστε, η λειτουργία των 4 συστημικών, που είναι σε νέα φάση ανακεφαλαιοποίησης, τίθεται υπό τον έλεγχο του ευρωπαικού τραπεζικού φορέα εποπτείας, οπότε, δημιουργείται ένα… «εθνικό κενό».
Οι φορείς εξυπηρετούν μεν με το υφιστάμενο καθεστώς τραπεζικής εποπτείας πιστωτικές δραστηριότητες, αλλά δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των κλασσικών τραπεζών, ούτε όμως έχουν τα στοιχεία των γνωστών συνεταιριστικών, οι οποίες και αυτές στην Ελλάδα υπέστησαν πληγές. Όπως δε είπε ο κ. Δραγασάκης για το νέο αυτό υπό σκέψη –ή μήπως υπό διαμόρφωση;- παράλληλο σύστημα, «οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να συνδεθούν με τις αναπτυξιακές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υπάρχουν νέες δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιήσουμε». Θα παίξουν δηλαδή αναπτυξιακό ρόλο σε εσωτερικό επίπεδο, ως χρηματοδότες εταιρειών μικρομεσαίου μεγέθους.
Ωστόσο, εγείρεται ερώτημα για το πώς θα… χρηματοδοτηθούν οι ίδιοι αυτοί οι φορείς ώστε να προσφέρουν ακολούθως κεφάλαια στην τοπική οικονομία ως υποκατάστατα των «εξευρωπαϊσμένων» πλέον συστημικών που μάλλον για τα επόμενα 1-2 χρόνια δεν θα μπορέσουν να παίξουν τον κλασσικό τους ρόλο, δηλαδή του «αιμοδότη» της οικονομίας. Μια πηγή κεφαλαίων θα μπορούσε να αποτελέσει η ρευστότητα που αποσύρθηκε από τις τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια υπό τον φόβο κατάρρευσης του συστήματος και της χώρας, τα δεκάδες δις ευρώ δηλαδή που είναι στο εξωτερικό, στα σεντούκια, τα μπαούλα ή κυκλοφορεί με άλλους τρόπους, με σκοπό να ικανοποιήσει τις ανάγκες και το επίπεδο μεσαίου και υψηλού επιπέδου κοινωνικού status.
Αν βρεθεί τρόπος αυτό το «κρυφό χρήμα» να επιστρέψει σταδιακά στην οικονομία (π.χ. μέσω της εξυπηρέτησης κόκκινων στεγαστικών και κυρίως επιχειρηματικών δανείων), τότε μπορεί να τοποθετηθεί σε αυτά τα τραπεζικά υποκατάστατα, δηλαδή το «παράλληλο τραπεζικό σύστημα», και σταδιακά να διαχυθεί στην τοπική οικονομία. Μάλιστα, ο έλεγχος θα προέρχεται από το εσωτερικό της χώρας και δεν θα υπόκειται στους ευρωπαϊκούς φορείς.
Εκτός αν η κυβέρνηση καταφέρει να εξασφαλίσει από αλλού κεφάλαια για τις περίφημες «κρατικές αναπτυξιακές τράπεζες» που επίσης ως σκοπό θα έχουν να δώσουν ρευστότητα στην τοπική οικονομία, ιδίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr