Μετά τις δημόσιες παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών του W. Ross, ιδρυτή του ομώνυμου fund και εκ των βασικών μετόχων της Eurobank, χθες ήταν η σειρά του Προέδρου της τράπεζας Ν. Καραμούζη να ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης που όχι μόνο δεν θα εξαϋλώνει την μέχρι σήμερα επένδυση των ιδιωτών μετόχων αλλά ταυτόχρονα θα τους δίνει και κίνητρο να συμμετάσχουν στις νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Είχε προηγηθεί πριν από λίγες εβδομάδες η συνάντηση στελεχών ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που συμμετείχαν στις ΑΜΚ των ελληνικών τραπεζών του 2014 (Fairfax, W. Ross and Co, Baupost, Paulson and Co) με τη διοίκηση της ΤτΕ όπου τέθηκε θέμα διαφορετικής κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν από την αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (AQR) και το βασικό σενάριο του stress test, με αυτές που προκύπτουν με βάση το δυσμενές σενάριο της άσκησης.
Η συνάντηση όμως αυτή δεν ήταν η μοναδική καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ακολούθησαν αρκετές ακόμη με αντικείμενο την συρρίκνωση των κεφαλαιακών αναγκών και ένα μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης το οποίο θα είναι ελκυστικό για τους ιδιώτες επενδυτές.
Η πίεση μάλιστα κλιμακώθηκε τα τελευταία 24ώρα αρχικά με τις δύο συνεντεύξεις του W. Ross με τις οποίες ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής σκιαγράφησε την επιχειρηματολογία των ιδιωτών μετόχων των τραπεζών προς τους θεσμούς, την ΕΚΤ και την ΤτΕ για να ακολουθήσει στο ίδιο μήκος κύματος και η χθεσινή παρέμβαση του Ν. Καραμούζη.
Ενδεικτικές επίσης του έντονου παρασκηνίου που λαμβάνει χώρα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι και οι πληροφορίες που θέλουν την περασμένη βδομάδα να πραγματοποιείται συνάντηση στην έδρα του ΔΝΤ μεταξύ κορυφαίων στελεχών ξένων funds που έχουν επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντ. Βελκουλέσκου. Το θέμα της συνάντησης δεν ήταν άλλο από το πώς μπορεί να συνδυασθεί η συντηρητική προσέγγιση των θεσμών για τη νέα κεφαλαιακή θωράκιση των εγχώριων τραπεζών με ένα πλαίσιο που δεν θα προκαλεί συντριπτικό dilution στους υφιστάμενους μετόχους και θα αποτρέπει τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζ. Ράις διέψευσε χθες βράδυ τις συγκεκριμένες πληροφορίες.
Ο λόγος που έχει οδηγήσει τους ιδιώτες μετόχους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους δεν είναι άλλος από τις πληροφορίες που θέλουν την ΕΚΤ ύστερα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες ανακεφαλαιοποίσης του εγχώριου πιστωτικού συστήματος να θέλει αυτή την φορά να κλείσει το οριστικά θέμα, τοποθετώντας το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών ακόμη και σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που ενδεχομένως ισχύουν.
Βασικό επιχείρημα των μετόχων προκειμένου να κλιμακώσουν την πίεσή τους τις τελευταίες ημέρες είναι οι ενστάσεις που υπάρχουν στους κόλπους τους για τις παραδοχές του βασικού σεναρίου της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.
Μάλιστα σύμμαχος τους σε αυτή την προσπάθεια αυτή είναι οι ίδιες οι τράπεζες όπου με κοινό τους υπόμνημα στην ΕΚΤ εκτίμησαν πρόσφατα ότι η ύφεση θα είναι φέτος και το 2016 χαμηλότερη από αυτή που προβλέπει η Κομισιόν και υιοθετεί η ΕΚΤ για το βασικό σενάριο του stress test.
Στόχος της πίεσης δεν είναι άλλος από τον περιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών στο βασικό σενάριο, ώστε να μειωθεί το dilution σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πρόταση για διαχωρισμό στον τρόπο κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν με το βασικό και το δυσμενές σενάριο.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr