Η πρώτη σαφής ένδειξη υπήρξε προχθές όταν και η ΕΚΤ μείωσε το όριο χρήσης του ELA στα 89,7 δισ. ευρώ, σε ευθυγράμμιση και με το αίτημα της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, λόγω βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας.
Σημειώνεται ότι το όριο χρήσης του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας είχε αυξηθεί τελευταία φορά στις 22 Ιουλίου κατά 900 εκατ. ευρώ, περίπου στα 91 δισ. ευρώ. Έκτοτε, και για δυο εβδομάδες, το όριο είχε μείνει σταθερό.
Το δεύτερο σημείο που συντηρεί την αισιοδοξία των τραπεζιτών είναι η αργή αλλά σταθερή εισροή καταθέσεων, κυρίως μέσω των επιχειρήσεων, εξέλιξη που σε συνδυασμό με τους υφιστάμενους περιορισμούς οδηγεί στην αύξηση της διαθέσιμης ρευστότητας. Παράλληλα το μαξιλάρι αυξήθηκε και λόγω των εισροών από τουρισμό και συντάξεις αλλά και της βοήθειας από την κεντρική τράπεζα. Έτσι, αυτή η πλεονάζουσα ρευστότητα δόθηκε για την αποπληρωμή μέρους του ELA.
Όσο περνάνε οι μέρες, παγιώνεται η ηρεμία στο σύστημα και απομακρύνεται η περίπτωση του κουρέματος των καταθέσεων με αποτέλεσμα να επιστρέφουν όλο και περισσότερα μετρητά που βρίσκονται τους τελευταίους μήνες στα σεντούκια.
Ένας τρίτος παράγοντας που μπορεί να βελτιώσει εντυπωσιακά τις συνθήκες ρευστότητας στο σύστημα είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ελλήνων τραπεζιτών, η ΕΚΤ. Πιο συγκεκριμένα η υπογραφή χθες βράδυ του δανείου εκτιμάται από αρκετά υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη ότι μπορεί να ανάψει στην ΕΚΤ το πράσινο φως να εξετάσει, μετά την αξιολόγηση του Οκτωβρίου, την μείωση των haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών και ουσιαστικά να απελευθερώσει εγγυήσεις της τάξης των 15 δις. ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, θα αλλάξει το μείγμα της αντλούμενης ρευστότητας και θα μειώσει περαιτέρω το ELA.
Τέταρτος λόγος που συμβάλει στην βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στο πιστωτικό σύστημα είναι οι αυξημένες συναλλαγές που γίνονται στα γκισέ μετά την λήξη της τραπεζικής αργίας και πιο συγκεκριμένα οι πληρωμές δανείων και πάσης φύσεως τραπεζικών υποχρεώσεων.
Σύμφωνα με όσα δηλώνουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη και εφόσον η τάση που καταγράφεται στους παραπάνω τέσσερις τομείς όχι μόνο συνεχιστεί αλλά και επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες, είναι προφανές ότι και τα capital controls θα χαλαρώσουν περαιτέρω και η ροή της τραπεζικής χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία θα επιταχυνθεί.
Μετά την υπογραφή του νέου δανείου, η ελληνική κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να αποκαταστήσει την οικονομική σταθερότητα στη χώρα, τονίζει στο Reporter έμπειρος τραπεζίτης και προσθέτει τον στρατηγικό ρόλο που θα κληθούν να παίξουν σε αυτή την περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες.
Η Ελλάδα τώρα περιμένει να εισπράξει σήμερα την πρώτη δόση η οποία φτάνει συνολικά τα 26 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 10 δισ. ευρώ θα «παρκαριστούν» σε ειδικό λογαριασμό προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ποσό 13 δισ. ευρώ θα διατεθεί αύριο και εκτός από 300 εκατ. ευρώ θα πάει για την εξόφληση των ομολόγων της ΕΚΤ, του δανείου γέφυρα και των υποχρεώσεων της χώρας προς το ΔΝΤ. Επιπλέον 3 δισ. ευρώ δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμα. Θα δοθούν το επόμενο δίμηνο σε δόσεις και αφού προηγουμένως η Αθήνα υλοποιήσει προαπαιτούμενα.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr