Ήδη οι τραπεζικές μετοχές, στον απόηχο της διαδικασίας του bail in, έγραψαν μέσα σε δύο συνεδριάσεις απώλειες μεγαλύτερες του 16%, ενώ συνολικά η αποτίμηση των 4 συστημικών ομίλων περιορίζεται πλέον στα 4,5 δισ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι οι τράπεζες και οι μεγαλομέτοχοί τους επεξεργάζονται σειρά προτάσεων για τη δομή της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και τη βελτίωση των παραμέτρων που θα ληφθούν υπόψη στον προσδιορισμό των τελικών κεφαλαιακών αναγκών, ενδεχόμενες εκλογές θα δυσκολέψουν την άσκηση συντονισμένης παρέμβασης.
«Την ώρα που το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησής του, ουδείς στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνεται ότι μια εκλογική περίοδος το ίδιο ακριβώς διάστημα απειλεί να τινάξει στον αέρα την διαδικασία» τονίζει στο Reporter έμπειρος τραπεζίτης.
«Αν οι εκλογές προκηρυχθούν τον Σεπτέμβριο, η διαπραγμάτευση για τη φιλοσοφία και τη δομή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα διενεργηθεί χωρίς κυβέρνηση και άρα χωρίς συνομιλητή από ελληνικής πλευράς με ότι αυτό συνεπάγεται για τα περιθώρια διαπραγμάτευσης» τονίζει έτερος τραπεζίτης. Αν μάλιστα, προσθέτει ο ίδιος, το αποτέλεσμα των εκλογών είναι τέτοιο που να απαιτεί διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας, ο χρόνος των παρουσιάσεων σε επενδυτές θα συμπτυχθεί σημαντικά περιορίζοντας τα περιθώρια προσέλκυσης μεγαλύτερου ενδιαφέροντος.
Την ίδια στιγμή στο σύνολό τους τα τραπεζικά στελέχη τονίζουν προς πάσα κατεύθυνση ότι ο πολιτικός αναβρασμός που επικρατεί στους κόλπους της Κυβέρνησης και η εκλογολογία, επιτείνουν τις συνθήκες ύφεσης στις οποίες βρίσκεται η οικονομία.
Όπως εκτιμούν οι τραπεζίτες, αυτό που επείγει τώρα είναι η ηρεμία και η αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης τόσο για την χώρα όσο και για το τραπεζικό σύστημα. Να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και σε συνθήκες πολιτικής ομαλότητας η ανακεφαλαιοποίηση και βεβαίως να ασχοληθεί κάποιος με την πραγματική Οικονομία και την αλλαγή των παραγωγικών δομών. Σε διαφορετική περίπτωση και τα νέα λεφτά από το τρίτο μνημόνιο θα καταλήξουν στο να καλύψουν μελλοντικές ζημιές από "κόκκινα" δάνεια, χωρίς κανένα κέρδος για την ανάπτυξη.
Αν προκηρυχθούν εκλογές μέσα στο Σεπτέμβριο θα προκληθούν, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, προβλήματα τόσο όσον αφορά στην ομαλή θεσμοθέτηση και εφαρμογή των προαπαιτούμενων, όσο και ως προς τη ροή της διαπραγμάτευσης για κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να κλείσουν τον Οκτώβριο.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες κυρίαρχος φόβος είναι η δημιουργία ενός πιστωτικού συστήματος χωρίς ιδιώτες μετόχους και ισοπεδωμένο από το "βουνό" των "κόκκινων" δανείων ενώ η νέα κεφαλαιακή στήριξη που προβλέπεται αναγκαστικά θα κατευθυνθεί για την κάλυψη μελλοντικών ζημιών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και όχι για την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr