Με μια Σολωμόντια λύση ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης επέλεξε αφ’ ενός να αφήσει αμετάβλητη την ρευστότητα μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες και αφετέρου να προχωρήσει σε κούρεμα των ενεχύρων που σχετίζονται με το ελληνικό Δημόσιο και τα οποία έχουν καταθέσει ως εγγύηση για τη χρηματοδότησή τους μέσω του ELA στην ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση του κουρέματος κρίνεται μικρή καθώς δεν θα υπερβεί τις 10 ποσοστιαίες μονάδες, επιβλήθηκε μόνο στα ενέχυρα που σχετίζοναι με το ελληνικό δημόσιο (δάνεια, έντοκα, ομόλογα, κλπ), ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο.
Υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος σχολιάζοντας στο Reporter την απόφαση της ΕΚΤ ανέφερε ότι ο Μ. Ντράγκι καθιστά πλέον σαφές το στίγμα των προθέσεών του και παραπέμπει για την τελική και πιο κρίσιμη απόφαση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στις σημερινές εξελίξεις όπου στη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup θα διαμορφωθεί το ευρωπαικό πολιτικό περιβάλλον έναντι της Ελλάδας. Η EΚΤ θα αναμείνει τις πολιτικές εξελίξεις για να ανοίξει τη χρηματοδότηση ή να αποκόψει την υφιστάμενη αναλόγως της προοπτικής συμφωνίας ή της οριστικής ρήξης, πρόσθεσε ο ίδιος.
Διαχειρίσιμες οι συνέπειες
Στο άκουσμα της απόφασης της ΕΚΤ, τα τραπεζικά επιτελεία έσπευσαν να κατεβάσουν τους τόνους της ανησυχίας τονίζοντας ότι στην περίπτωση που το μέσο κούρεμα στα ελληνικά ενέχυρα είναι της τάξης των 10 μονάδων, πρόκειται για διαχειρίσιμη εξέλιξη καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να καταθέσουν στην ΤτΕ πρόσθετες εγγυήσεις ύψους 8 δις. ευρώ περίπου. Βεβαίως το κούρεμα περιορίζει στο ελάχιστο το ύψος της ρευστότητας που ενδεχομένως θα μπορούσαν να αντλήσουν οι τράπεζες σε περίπτωση που η ΕΚΤ την Τετάρτη εγκρίνει αύξηση του ορίου του ELA.
«Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το haircut στα collaterals δεν πρόκειται να επηρεάσει την τρέχουσα δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών», διαβεβαίωνε Έλληνας αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση της ΕΚΤ για αναπροσαρμογή των haircut δεν θα επιφέρει αλλαγές στη δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς προς το παρόν το ύψος των συνολικών collaterals που διαθέτουν οι τράπεζες είναι υψηλότερο του τρέχοντος επιπέδου τoυ ELA.
Σύμφωνα πάντως με την Goldman, το συνολικό διαθέσιμο των ελληνικών τραπεζών σε collateral μέχρι σήμερα ήταν 24 δισ. ευρώ αλλά για κάθε 10 μονάδες που θα μειώνεται η αποτίμηση των ενεχύρων, θα απαιτούνται επιπλέον 8 δισ. για να διατηρείται η ρευστότητα που ήδη έχουν πάρει.
Το αυξημένο κούρεμα στα ελληνικά ενέχυρα επιβάλλεται στο σύνολο των ενεχύρων που ήδη έχουν δοθεί από τις ελληνικές τράπεζες, για το σύνολο της χρηματοδότησης που έχουν λάβει. Να σημειωθεί ότι οι συνολικές εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών στο ευρωσύστημα ανέρχονται στα 230 δις. ευρώ περίπου έναντι των οποίων έχει χορηγηθεί ρευστότητα 125 δισεκ εκ των οποίων 88,6 δισεκ. Μέσω του ELA και 36 δισεκ με απευθείας χρηματοδότηση.
Συνομιλία Τσίπρα – Ντράγκι
Υπ’ αυτές τις συνθήκες ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας έθεσε χθες βράδυ στον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι ζήτημα άμεσης ανάγκης για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα. Όπως επιβεβαίωσαν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατά την χθεσινή ημέρα τηλεφωνικές συνομιλίες με τον επικεφαλής της ΕΚΤ M. Draghi και τη Διευθύντρια του ΔΝΤ, C. Lagarde.
Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον διοικητή της ΕΚΤ τα θέματα που αφορούν τη ρευστότητα των τραπεζών και έθεσε το ζήτημα της άμεσης ανάγκης άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων και της παροχής ELA.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr