Την ίδια στιγμή και με δεδομένο την αποψινή συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ με το γάλλο Πρόεδρο Φ. Ολάντ αλλά κυρίως τη σύγκλιση έκτακτης συνόδου κορυφής το βράδυ της Τρίτης, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η ΕΚΤ θα δώσει μια μικρή παράταση 48ώρων στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα πριν κληθεί να πάρει τις οριστικές αποφάσεις της.
Όπως εξηγούσαν στο Reporter αργά χθες το βράδυ υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη «ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, όπως μας έχει συνηθίσει το τελευταίο διάστημα, είναι εξαιρετικά πιθανό να περιμένει τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής και να αξιολογήσει συνολικά την κατάσταση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το πρωί της Τετάρτης».
Ως εκ τούτου η προγραμματισμένη για την Δευτέρα το πρωί σύγκλιση του Δ.Σ της ΕΚΤ είτε θα αναβληθεί για την Τετάρτη είτε θα αποφασίσει το πάγωμα, μέχρι την επόμενη συνεδρίασή της, του ELA στα τελευταία επίπεδα ενώ δεν θα προχωρήσει και στην λήψη οποιασδήποτε απόφασης σε ότι αφορά το ύψος του κουρέματος των εγγυήσεων που καταβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες.
Με αυτά τα δεδομένα εάν το βράδυ της Τρίτης υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους τότε η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα χορηγήσει περί τα 6 με 8 δισεκ. Ευρώ ρευστότητα μέσω του ELA για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 8 Ιουλίου τότε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θεωρούν σίγουρο ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το κούρεμα των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών οδηγώντας τες σε ασφυξία με ολέθριες συνέπειες.
Σημειώνεται ότι η ΤτΕ έχει υποβάλει από την Παρασκευή αίτημα για αύξηση της ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του μηχανισμού ELA, ενώ η ΕΚΤ έχει χορηγήσει ρευστότητα 125 δισεκ. Ευρώ στις ελληνικές τράπεζες από τα οποία 88,6 δισεκ. ELA και 36 δισεκ. απευθείας χρηματοδότηση.
Άδειο 1 στα 5 ΑΤΜ
Στην περίπτωση που οι αποφάσεις της ΕΚΤ μετατεθούν όπως όλα δείχνουν για την Τετάρτη, το μεγάλο ερώτημα είναι πλέον πόσο θα μπορέσουν να αντέξουν οι ελληνικές τράπεζες υπό συνθήκες ανύπαρκτης ρευστότητας. Το απόγευμα της Παρασκευής το σύστημα, διέθετε σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τράπεζών Λ. Κατσέλη, ρευστότητα της τάξης του 1 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και παρά την σημαντική κινητικότητα που υπήρξε το Σαββατοκύριακο, στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα ΑΤΜ και των τεσσάρων τραπεζών διαθέτουν μέχρι σήμερα το πρωί μετρητά.
Τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι μέχρι χθες βράδυ είχαν μείνει από μετρητά περίπου το 15 – 20% των ΑΤΜ, τα περισσότερα από τα οποία ανεφοδιάστηκαν εκ νέου από τις τράπεζες. Υπ’ αυτές τις συνθήκες μένει να αποδειχθεί στην πράξη για πόσες ημέρες ακόμη και με δεδομένο το όριο των 60 ευρώ θα μπορέσει να συνεχιστεί η λειτουργία των ΑΤΜ και κυρίως εάν η ρευστότητα αυτή επαρκεί μέχρι την Τετάρτη.
Αναστάτωση με τις Θυρίδες
Σε ότι αφορά στο μείζον ερώτημα «πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες» ασφαλείς πληροφορίες του Reporter αναφέρουν ότι μετά τις σημερινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα υπάρξει ανακοίνωση από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών με το ακριβώς θα ισχύσει τις επόμενες ημέρες με τις τράπεζες, πότε δηλ. θα ανοίξουν και κυρίως τι μέλλει γενέσθαι με τις θυρίδες και το θέμα που άνοιξε χθες το βράδυ η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαμβάνη.
Η κα. Βαλαμβάνη σε συνέντευξη της σε τηλεοπτικό σταθμό τόνισε, ότι οι κάτοχοί θυρίδων, θα μπορούν συνοδεία υπαλλήλου τις τράπεζας, να τις επισκέπτονται αλλά να παίρνουν οτιδήποτε άλλο χρειάζονται εκτός από μετρητά. Η δήλωση αυτή προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση ενώ λίγο αργότερα και ύστερα από τις αντιδράσεις παρευρισκομένων, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας πως το κράτος δεν θα πάρει τα χρήματα όσων έχουν λεφτά σε θυρίδα.
Τραπεζικοί κύκλοι διαβεβαιώνουν ότι δεν ισχύει το θέμα της παρακράτησης των χρηματικών ποσών στις θυρίδες. Ο νόμος το απαγορεύει, καθώς το περιεχόμενο των θυρίδων θεωρείται προσωπικό δεδομένο και δεν υπάρχει περίπτωση να παρακρατηθεί. Όταν ανοίξουν οι τράπεζες με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα καθορίζεται πώς θα ανοίξουν και οι θυρίδες.
Παρέμβαση Κατσέλη
Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κα Λούκα Κατσέλη σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι: «η πρόσβαση των πελατών στις θυρίδες που διατηρούν σε υποκαταστήματα τραπεζών θα προσδιοριστεί χρονικά από την επικείμενη έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Υπενθυμίζεται ότι το περιεχόμενο των θυρίδων αποτελεί προσωπικό δεδομένο των πελατών και πρόσβαση σε αυτές έχουν αποκλειστικά και μόνον οι ίδιοι».
Στο θέμα τοποθετήθηκε χθες βράδυ και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος τόνισε ότι “κανένας δεν θα έχει πρόσβαση στις θυρίδες μέχρι να ανοίξουν οι τράπεζες”, και προανήγγειλε πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα ρυθμίζεται από σήμερα η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Απαντώντας στο αν θα μειωθεί το όριο ανάληψης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι “θα εξετάσουμε τα δεδομένα που έχουμε, τα οποία διαμορφώνονται”.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr