Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη σε μια τέτοια περίπτωση η Διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί όχι μόνο να κλείσει εντελώς την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες αλλά και να απαιτήσει να πάρει πίσω τα κεφάλαια που έχει διαθέσει μέσω του ELA.
Άλλωστε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι το ευρωσύστημα διασφαλίζει τη ρευστότητα και τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών όσο αυτές είναι βιώσιμες, διαθέτουν εγγυήσεις και η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.
Χωρίς πρόγραμμα, η ΕΚΤ μπορεί να ζητήσει πίσω τα κεφάλαια που έχει χορηγήσει, ύψους σχεδόν 90 δισ. ευρώ, αίτημα στο οποίο οι ελληνικές τράπεζες προφανέστατα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Όπως επίσης μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση του κουρέματος των εγγυήσεων που κατέθεταν οι ελληνικές τράπεζες έναντι ρευστότητας, στερώντας τους και το τελευταίο «όπλο» που είχαν στην διάθεσή τους.
Σε μια τέτοια περίπτωση, εξηγούν οι ίδιες πηγές, η βιωσιμότητα των τραπεζών μπορεί να τεθεί σε αμφισβήτηση και η ΕΚΤ να προκαλέσει την εκκαθάριση των μη βιώσιμων τραπεζών, ακριβώς όπως έγινε στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2013. Η εκκαθάριση σε αυτή την περίπτωση θα γίνει με bail in και θα περιλάβει και τις καταθέσεις.
«Το πρόβλημα δεν είναι θεωρητικό αλλά υπαρκτό» τονίζει με νόημα υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος στο Reporter και εξηγεί ότι «μπορεί οι καταθέσεις να είναι εγγυημένες μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ, ωστόσο η εγγύηση αυτή παρέχεται από το ελληνικό Δημόσιο το οποίο στην παρούσα φάση είναι προφανές ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε σε στοιχειώδης υποχρεώσεις». Και επιπλέον, προσθέτει ο ίδιος, τα διαθέσιμα του Ταμείου Εγγυήσεως Καταθέσεων δεν ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ θέτοντας εν αμφιβόλο την δυνατότητα του δημοσίου να εγγυηθεί του συνόλου των καταθέσεων.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr