Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MNI, στην Φρανκφούρτη, εξετάζονται σενάρια, σύμφωνα με τα οποία μπορεί να υπάρξει περαιτέρω «κούρεμα» στην αξία των εχέγγυων (collateral) των ελληνικών τραπεζών και κυρίως όταν αυτά αφορούν ελληνικά ομόλογα,
Αυτή τη στιγμή το «κούρεμα» φθάνει στο επίπεδο του 30%, ενώ τα διεθνή πρακτορεία υποστηρίζουν ότι μπορεί να φθάσει στο 50%. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε, το «μαξιλάρι» ρευστότητας θα υποχωρήσει από τα 40 δισ. ευρώ στα 10 δισ. ευρώ.
Ο κ. Ντράγκι από τη Ρίγα της Λετονίας σημείωσε ότι η χρηματοδότηση προς τον ELA θα συνεχιστεί όσο οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και διαθέτουν τα απαραίτητα collateral.
«Αυτή η κατάσταση είναι πολύ πιο εύθραυστη, υπάρχουν συνεχείς εκροές καταθέσεων, ενώ ο πολιτικός διάλογος αλλά και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι υψηλότερες απ' ότι ήταν το 2012. Όσο πιο υψηλές είναι οι αποδόσεις, τόσο μεγαλύτερη η μεταβλητότητα και τόσο καταστρέφονται τα collateral. Επίσης η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι η ίδια όπως ήταν όταν υπήρξε «κούρεμα» στα collateral. Ως εκ τούτου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να επανεξετάσει προσεκτικά εάν οι ισχύουσες συνθήκες θα δικαιολογούσαν μία αλλαγή στο τρέχον πρόγραμμα (αποδοχής των collateral), λαμβάνοντας υπόψη και την αλλαγή στο γενικότερο περιβάλλον», τόνισε ο κ. Ντράγκι.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Πέτερ Έρλιχ ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας ενδέχεται «να εξετάσει αλλαγές» σε ό,τι, αφορά τα δάνεια του ELA. Δεν έδωσε όμως καμία άλλη διευκρίνιση.
Το ζήτημα αυτό θα εξετάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 6 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία η ΕΚΤ θα επανεξετάσει και το ύψος των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ELA).
Από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας, εν αναμονή μιας συμφωνίας της Αθήνας με τους διεθνείς πιστωτές της, οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούνται μέσω του ELA, αλλά με υψηλότερα επιτόκια.
Κάθε εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει για να εγκρίνει εκ νέου τον μηχανισμό αυτό και να θέσει το νέο ανώτατο όριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr