Ενδεχομένως ούτε με αφορμή τη φετινή χρήση οι τράπεζες οι τράπεζες θα διαθέσουν μέρισμα το 2015, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Κι αυτό διότι υπάρχει η αβεβαιότητα των πανευρωπαϊκών stress tests και το ενδεχόμενο να γράψουν νέες μεγάλες επισφάλειες, σχηματίζοντας προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.
Επίσης, όσο υπάρχει το ΤΧΣ στο μετοχικό τους κεφάλαιο, πολύ δύσκολα τα τραπεζικά ιδρύματα θα έχουν τη δυνατότητα ή τα περιθώρια ευελιξίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι οι ξένοι οίκοι που με μπαράζ εκθέσεων βγήκαν και στήριξαν τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο φέτος, υποστήριξαν ότι φέτος και του χρόνου μπαίνουν οι βάσεις για την επιστροφή σε βιώσιμη και ανθεκτική κερδοφορία από το 2016 κι έπειτα.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι μέτοχοι μειοψηφίας που έχουν δει να χάνουν τα χαρτιά τους μέσα από τα χέρια, όπως στις περιπτώσεις των Κυπριακών τραπεζών, να χάνουν περαιτέρω συμμετοχή λόγω του αποκλεισμού τους από τις αυξήσεις κεφαλαίου την Άνοιξη, να μην έχουν στα χέρια τους τίποτα απτό για την επανεκκίνηση των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων. Άλλωστε, το 2013 θα μείνει στην ιστορία του Χ.Α. ως η πιο φτωχή χρονιά από πλευράς μερισμάτων. Οι εκτιμήσεις των χρηματιστών αναφέρουν πως τα κεφάλαια που θα διανεμηθούν φέτος για την περσινή χρήση δεν αγγίζουν καν τα 500 εκατ. ευρώ.
Συγκριτικά με το 2008, που ξεκίνησε η ύφεση στη χώρα μας, τα μερίσματα του 2013 παρουσιάζουν μία πτώση της τάξεως του 83%. Δηλαδή μόλις 1 στις 8 εισηγμένες αποφάσισε να μοιράσει μερίσματα για τα κέρδη του 2013 και μόλις 6 εισηγμένες έδωσαν μεγαλύτερο μέρισμα σε σύγκριση με το 2012.
Ακόμη και μεγάλες επιχειρήσεις που παραδοσιακά έδιναν μερίσματα, φέτος δεν το έκαναν, είτε λόγω αμυντικής πολιτικής είτε λόγω αρνητικών αποτελεσμάτων. Eπίσης, να διευκρινισθεί ότι η μερισματική πολιτική των εισηγμένων έχει δεχθεί το πιο ισχυρό πλήγμα από την απουσία των τραπεζών, οι οποίες έχουν αποκλειστεί από τη διανομή μερίσματος λόγω της κρατικής τους ενίσχυσης την τελευταία εξαετία.
Οι 6 εισηγμένες που διένειμαν μερίσματα το 2013 υψηλότερα από το 2012 ήταν: ΟΛΠ (0,12 έναντι 0,05 ευρώ ανά μετοχή), ΕΥΔΑΠ (0,38 έναντι 0,15 ευρώ), ΕΧΑΕ (0,20 έναντι 0,12 ευρώ), Πλαίσιο (0,20 έναντι 0,12 ευρώ), Μέτκα (0,30 έναντι 0,25 ευρώ) και Newsphone (0,04 έναντι 0,014 ευρώ). Oι βασικοί λόγοι που έστω κι ένας μικρός αριθμός εισηγμένων συνέχισε και το 2013 να διανέμει μέρισμα είναι στην αίσθηση των εταιρειών ότι σταδιακά βελτιώνεται το κλίμα στην ελληνική οικονομία. Επίσης, έπειτα από πολυετή και επιτυχή προσπάθεια βελτίωσης της ρευστότητας των εταιρειών, ήρθε η ώρα να αποζημιωθούν και οι μέτοχοι που έκαναν υπομονή στην εξαετή ύφεση.
Τα μεγαλύτερα μερίσματα που έχουν δοθεί σε αξία στο χρηματιστήριο αφορούσαν το 2007 και ξεπερνούσαν σε αξία τα 5 δισ. ευρώ.
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr