Τις εκτιμήσεις αυτές διατυπώνει σε νέα ανάλυσή της η Goldman Sachs, αποτιμώντας τον αντίκτυπο των νέων μέτρων της ΕΚΤ στην ευρωπαϊκή οικονομία και στις ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπληρώνοντας πως οι ίδιες πρέπει να καταβάλλουν εγγυήσεις (collaterals) της τάξης του 34,5% επί του συνόλου των assets τους, δηλαδή 139 δισ. ευρώ
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, η χορήγηση φθηνών δανείων από την ΕΚΤ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις:
1. Σε πρώτη φάση δύο TLTROs θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2014.
2. Σε μεταγενέστερη φάση θα πραγματοποιούνται TLTROs κάθε τρεις μήνες από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016.
Το δε ποσό που θα μπορέσουν οι τράπεζες να δανειστούν θα εξαρτηθεί από:
α) το ύψος των δανείων τους προς τον ευρωπαϊκό μη χρηματοοικονομικό κλάδο, εξαιρουμένων των στεγαστικών (για το πρώτο στάδιο)
β) τις καθαρές χορηγήσεις των τραπεζών εξαιρουμένων των στεγαστικών δανείων (για το δεύτερο στάδιο).
Όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς της Goldman Sachs, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ από την πρώτη φάση και ακόμη 12 δισ. ευρώ από τη δεύτερη φάση. Σύμφωνα πάντα με την Goldman Sachs, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντλήσουν συνολικά 21 δισ. ευρώ από το νέο μέτρο χορήγησης φθηνής χρηματοδότησης της ΕΚΤ, το TLTRO.
Όπως υπολογίζει στη συνέχεια η αμερικανική τράπεζα, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντλήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ, καταβάλλοντας εγγυήσεις (collaterals) της τάξης του 34,5% επί του συνόλου των assets τους. Το 34,5% αντιστοιχεί σε 139 δισ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr