Συγκεκριμένα, οι συνεταιριστικές Τράπεζες σε Δυτική Μακεδονία, Δωδεκάνησα, Εύβοια, Ήπειρο, Πελοπόννησο και Σέρρες αναμένεται άμεσα να καλέσουν τους μεριδιούχους τους να «βάλουν» στο ταμείο από 4 εως 17 εκατ. ευρώ, κατά περίπτωση, προκειμένου αυτές οι τράπεζες να διασφαλίσουν τη συνέχεια της λειτουργίας τους .
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν και αυξήσεις κεφαλαίου από τις υπόλοιπες 7 συνεταιριστικές τράπεζες οι οποίες σήμερα πληρούν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ωστόσο μέσω των κεφαλαίων που σκοπεύουν να αντλήσουν θα στηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη τους.
Ουσιαστικά από τις τοπικές κοινωνίες αναζητώνται κεφάλαια 58 -63 εκατ. ευρώ ώστε να παραμείνει «ζωντανό» το όραμα για συνεταιριστική τραπεζική στην Ελλάδα, την ώρα που επισφάλειες αυτών των τραπεζών υπολογίζονται στο 25%, κατά πολλούς, σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο απ΄ ότι άλλων μεγαλύτερων τραπεζών, που αντιμετωπίζουν επισφάλειες σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια που ξεπερνούν το 30% ή και το 50%....
Πάντως, τα στελέχη των συνεταιριστικών τραπεζών εμφανίζονται αισιόδοξα ότι θα επιτύχουν την κάλυψη των αυξήσεων των μετοχικών τους κεφαλαίων ώστε να προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδίων τους για τη δημιουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων παράλληλα με τις αλλαγές που προωθούνται στο θεσμικό πλαίσιο.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Νίκος Μυρτάκης η κεφαλαιακή ενίσχυση των συνεταιριστικών τραπεζών θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη συμμετέχουν έξι Συνεταιριστικές Τράπεζες για την προσαρμογή του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο προβλεπόμενο όριο. H δεύτερη φάση θα γίνει σταδιακά και με βάση τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε μίας από τις υπόλοιπες Συνεταιριστικές Τράπεζες.
Σχετικά με τη Δομική αναδιάρθρωση τόνισε ότι αφορά δύο άξονες:
Ι. Θεσμικές αλλαγές για τη θωράκιση του Θεσμού, την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα, την εταιρική διακυβέρνηση και την καλύτερη λειτουργία των Οργάνων Διοίκησης
ΙΙ. Οργανωτικές και Λειτουργικές αλλαγές στην κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας και βιώσιμης λειτουργίας του θεσμού.
Στήριξη από ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ
Η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ στηρίζουν το εγχείρημα της δημιουργίας μιας Τράπεζας ΜΜΕ και θεωρούν ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες μπορούν να έχουν ενεργό και αποτελεσματικό ρόλο ως μια εναλλακτική μορφή χρηματοδοτικής πίστης για τις μικρές επιχειρήσεις.
Οι ελληνικές μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα συνεχώς επιδεινούμενο πρόβλημα πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται από διάφορες μελέτες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της πλέον πρόσφατης έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Απρίλιος 2013), η χώρα μας συγκεντρώνει το υψηλότερο σκορ στα ποσοστά των επιχειρήσεων που δηλώνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση ως το σημαντικότερο πρόβλημα ανά χώρα, ανάμεσα στις 11 χώρες της ευρωζώνης που συμπεριλαμβάνονται στο δείγμα της έρευνας.
Επιπλέον, το ποσοστό απόρριψης των επιχειρήσεων που κάνουν αίτηση για δάνειο ανέρχεται 31%. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο με διαφορά, καθώς το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στην Ιρλανδία και την Ισπανία στο 17%. Υπάρχουν και άλλα στοιχεία στην εν λόγω έρευνα και σε άλλες μελέτες που καταδεικνύουν το πρόβλημα της πρόσβασης των ελληνικών μικρών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς σχολίασε ότι το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί με βάση τις υγιείς συνεταιριστικές τράπεζες, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τη στήριξη όλων των επαγγελματιών βιοτεχνικών μικρομεσαίων της χώρας κα με τη στήριξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων και μπορεί α καταστεί μοχλός ανάπτυξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αναφερόμενος σε αυτή την προσπάθεια ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης σημείωσε «είμαστε πεπεισμένοι ότι η Συνεταιριστική Πίστη σε συνδυασμό με την Εθνική κάλυψη της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και των Επιμελητηρίων είναι σε θέση να δημιουργήσει μια Τράπεζα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Τονίζουμε ότι η προτεινόμενη Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν έχει σκοπό να επικαλύψει δομές όπως το ΕΤΕΑΝ ή το Jeremie Holding Fund. Αντιθέτως, στόχος θα είναι η αξιοποίηση των παραπάνω δράσεων και όχι η διεκδίκηση μεριδίου αγοράς από τις εμπορικές τράπεζες, αλλά η διευκόλυνση της ρευστότητας των μικρομεσαίων στο πλαίσιο των κανόνων εποπτείας και σε υγιείς ανταγωνιστικές βάσεις».
Εκτός από τις επαφές με την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα συναντήσεις με εκπρόσωπους του Ιδρύματος Ταμιευτηρίων της Γερμανίας το οποίο έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να δημιουργήσει Ταμιευτήρια σε Πελοπόννησο και Μακεδονία μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών κ. Ν. Μυρτάκης δήλωσε από την πλευρά των ελληνικών συνεταιριστικών τραπεζών υπάρχει ενδιαφέρον συνεργασίας με το Ίδρυμα Ταμιευτηρίων της Γερμανίας ωστοσο οι Γερμανοί θέλουν αυτόνομη παρουσία αν και έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα πάνε σε πόλεις που έχουν παρουσία οι ελληνικές συνεταιριστικές τράπεζες.
Συνεργασία με Γερμανία
Εν τω μεταξύ συνάντηση με εκπροσώπους του Ιδρύματος Ταμιευτηρίων της Γερμανίας είχαν χθες Τετάρτη και εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ. Συγκεκριμένα η ηγεσία της ΕΣΕΕ, στο πλαίσιο της αναζήτησης και εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων στο μείζον πρόβλημα που μαστίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πραγματοποίησε συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Ιδρύματος Ταμιευτηρίων της Γερμανίας, κ. Engel.
Η βασική ιδέα πάνω στην οποία στηρίζεται o συνολικός σχεδιασμός του project, της Savings Banks Foundation for International Cooperation – SBFIC, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δεν διαφέρει από την φιλοσοφία και λειτουργία των Ελληνικών Συνεταιριστικών Τραπεζών, αφού απώτερος σκοπός είναι η αξιοποίηση των τοπικών τραπεζικών καταθέσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες των ΜΜΕ, που έχουν την έδρα τους σε συγκεκριμένες περιφέρειες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr