«Να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, με βάση αυτά που έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν, για να επιτραπεί η επανασυζήτηση για το δημόσιο χρέος», τόνισε.
Ο κ. Σάλλας διευκρίνισε ότι η διαχείριση αυτού του εγχειρήματος μπορεί να πάρει πολλές μορφές, με μείωση επιτοκίων, είτε με επέκταση χρόνου αποπληρωμής και άλλα τα οποία, όπως είπε θα αποφασισθούν από την κυβέρνηση και την τρόικα.
Μιλώντας στη γενική συνέλευση, ο κ. Σάλλας υπογράμμισε ότι εφόσον η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους δεν μπορεί ή δεν είναι οικονομικά ορθό και κοινωνικά αποδεκτό, λόγω της ύφεσης, να διασφαλισθεί μέσω μιας ουσιαστικής αύξησης εσόδων από φορολογία ή δεν αρκεί ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών, η μόνη εναλλακτική πρόταση που απομένει είναι αυτή της αναδιαπραγμάτευσης.
Η επαναδιαπραγμάτευση, είπε, θα πρέπει να επιτευχθεί θεσμικά, όταν και όπως πρέπει, αξιοποιώντας τις προβλεπόμενες στο τελευταίο μνημόνιο ρήτρες για τη ρύθμιση του, σε συνάρτηση με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας, ο κ. Σάλλας είπε ότι η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται, από πλευράς εικόνας και προσδοκιών, στο καλύτερο σημείο της τελευταίας πενταετίας.
«Δεν έχει ξεπεράσει την κρίση, ωστόσο, η επικράτηση του ρεαλισμού στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί μια πολύ θετικότερη εικόνα για την χώρα», τόνισε αλλά επεσήμανε ότι παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, παραμένει σοβαρό εμπόδιο η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
«Η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων και ενεργειών που θα καθορίσουν το μέλλον της. Και στην προκειμένη περίπτωση πρέπει νομίζω να αποκτήσουμε ηθικά ερείσματα και οικονομικά επιχειρήματα για να διεκδικήσουμε αυτά που κατά κάποιο τρόπο δικαιούμαστε. Οι συνθήκες που θα το επιτρέψουν, ήδη διαμορφώνονται», είπε ο κ. Σάλλας.
Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του Ecofin, για τις τραπεζικές καταθέσεις που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ, ο κ. Σάλλας επεσήμανε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διαχειρίζονται τα χρήματα των καταθετών με σωστό τρόπο, είπε ότι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ισχυρές και διαβεβαίωσε ότι στην Ελλάδα δεν έχει τεθεί ζήτημα που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων.
Σε ερώτηση για την πορεία των εξαγορών από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, τόνισε ότι όλες οι τράπεζες που εξαγοράστηκαν μέχρι τα τέλη του 2013 «θα γίνουν όμιλος Πειραιώς», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι ο όμιλος ολοκλήρωσε τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις και δεν θα εκδηλώσει άλλο ενδιαφέρον.
Τέλος χαρακτήρισε την αγροτική οικονομία τομέα, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης ενώ, όπως υπογράμμισε, άλλες κλαδικές πολιτικές σε επιλεγμένες δραστηριότητες, οι οποίες θα επωμισθούν ρόλο ατμομηχανής για την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων θα μπορούσε να είναι: οι ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες, σε συνδυασμό με την παροχή κινήτρων για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου, η αναθέρμανση του κλάδου της πληροφορικής τεχνολογίας, με την προκήρυξη ολοκληρωμένου προγράμματος ηλεκτρονικού εκσυγχρονισμού του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η ενίσχυση των υποδομών του εκκλησιαστικού, περιβαλλοντικού και ιατρικού τουρισμού και οι επενδύσεις στον κλάδο των διακομιστικών υπηρεσιών, των logistics ή της μεταφοράς ενέργειας που θα αναζωογονήσουν μια σειρά από εξαρτώμενες οικονομικές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr