Η στάθμιση του ενεργητικού, η αποσαφήνιση του τρόπου της ανακεφαλαιοποίησης, η ενοποίηση των δικτύων και η διαχείριση του προσωπικού αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις. Άλλωστε η δημιουργία ενός τόσο μεγάλου Ομίλου σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, ειδικά όταν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη, με τα ποσοστά συμμετοχής των μετόχων να εκκρεμούν, είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα, που κινείται εν πολλοίς σε αχαρτογράφητα νερά.
Βέβαια, ο πρόεδρος της Τραπέζης Πειραιώς Μιχ. Σάλλας χαρακτηρίζεται ως άνθρωπος των ειδικών αποστολών, γι' αυτό και στη μυστική σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την ανάληψη της ευθύνης της διάσωσης των Κυπριακών Τραπεζών εν Ελλάδι, προκρίθηκε ως η ενδεδειγμένη – εθνικά - λύση, καθώς μάλιστα και στο εταιρικό σχήμα της τράπεζας μετέχουν ηχηρά ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας (Αγγελόπουλος, Βαρδινογιάννης, Βασιλάκης, κτλ) . Πάντως ο ίδιος ο Όμιλος Πειραιώς, με την κίνηση προσάρτησης του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ είχε ήδη βρεθεί σε ισχυρή θέση, που του επέτρεψε να αναλάβει το «βαρύ πατριωτικό καθήκον» της κυπριακής διάσωσης, το οποίο η Alpha προβληματιζόταν να κάνει.
Η μεταβίβαση θα χρειασθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ, που θα καλυφθούν κατά 1 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ και κατά 500 εκατ. από τις κυπριακές τράπεζες οι οποίες ως αντάλλαγμα λαμβάνουν από την Πειραιώς τίμημα 524 εκατ. ευρώ. Πρακτικά επομένως το ΤΧΣ ανακεφαλαιοποιεί τα κυπριακά καταστήματα στο σύνολό τους και ως αντάλλαγμα οι Κύπριοι μεταβιβάζουν πέρα των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού και τα ακίνητα καθώς και άλλα πάγια στοιχεία που διατηρούσαν.
Τα μεγάλα στοιχήματα
Με την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων αυτών, το συνολικό ενεργητικό του Ομίλου ανέρχεται σε €95 δισ με 1.660 καταστήματα και 24.000 υπαλλήλους. Η διαχείριση της ενοποίησης ενός τέτοιου «Ομίλου Μαμούθ» αποτελεί από μόνο του ένα εγχείρημα δύσκολο.
Βέβαια, η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει μακρά και αποδεδειγμένη εμπειρία απρόσκοπτης και ταχείας ενοποίησης τραπεζών, καθώς έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία περισσότερες από 15 εξαγορές και συγχωνεύσεις τα τελευταία 15 χρόνια. Ωστόσο στη συγκυρία το κλείσιμο καταστημάτων, ο περιορισμός του προσωπικού και η ένταξη οργανικά στον κορμό της Πειραιώς των τμημάτων treasury, corprate banking, private banking των κυπριακών τραπεζών, ειδικά της Λαϊκής και της Κύπρου συνιστά μεγάλο στόχο.
Έτερο μεγάλο αγκάθι είναι η στάθμιση του ενεργητικού. Τα δάνεια που θα μεταβιβαστούν ανέρχονται στο ύψος των 24 δισ. ευρώ περίπου. Με βάση το δυσμενές σενάριο της Pimco οι προβλέψεις θα ανέλθουν, σωρευτικά, σε 7,7 δισ. ευρώ. Το μεγάλο στοίχημα κι εδώ έχει να κάνει με την εικόνα που θα παρουσιάσει το ενεργητικό αυτό, εφόσον η ελληνική οικονομία δεν σταθεροποιηθεί. Αν υπάρξει συνέχιση της ύφεσης τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Διαφορετικά, εάν από το τέλος του 2013 η εικόνα της Ελλάδας βελτιωθεί τότε ίσως υπάρξουν κι ευκαιρίες. Ωστόσο οι εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών κινούνται περισσότερο προς το απαισιόδοξο σενάριο.
Το παζλ αυτό έρχεται να κουμπώσει στη συνολική εικόνα που παρουσιάζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η ασάφεια για τους όρους κεφαλαιοποίησης δημιουργεί εύλογο προβληματισμό για το πώς θα κινηθεί και η νέα τράπεζα. Η διστακτικότητα όλων των μετόχων να βάλουν χρήματα μέχρι το 10%, πριν να ξεκαθαρίσει η λογιστική εικόνα των τραπεζών και το ποσοστό της δημόσιας συμμετοχής δημιουργεί προβλήματα. Αυτά, μάλιστα, στο φόντο και των Κυπριακών εξελίξεων αναμένεται μάλιστα να είναι κεντρικό θέμα και στις διαπραγματεύσεις τρόικας με την κυβέρνηση στις αρχές Απριλίου. Ζητούμενο το ποιος θα βάλει τα χρήματα που λείπουν από το σύστημα και που γίνονται περισσότερα με τις .... Κυπριακές εξελίξεις.
Τούτων δοθέντων, κομβικό για την εξέλιξη και του νέου εγχειρήματος της Τραπέζης Πειραιώς είναι το πώς και το εάν θα «κουρευτούν» τα ιδιωτικά δάνεια. Εάν επιλεγεί ένα ήπιο σενάριο τότε δίνεται χρόνος στην τράπεζα να υλοποιήσει το εγχείρημα. Εάν όμως οι δανειστές πιέσουν να καταγραφούν το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα λογιστικά φύλλα και να υπάρξει σχετική ρύθμιση τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν σημαντικά. Σημειώνεται ότι και στην Πειραιώς, όπως και στις άλλες τράπεζες υπάρχουν αρκετές προβληματικές δανειοδοτήσεις, σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους, πέρα από το ό,τι συμβαίνει στη στεγαστική – καταναλωτική πίστη, που λόγω κρίσης αποτελούν και το μεγάλο πονοκέφαλο για τις διοικήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr