Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσει αποτελέσματα την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, η Eurobank την Πέμπτη 20 του μηνός και οι υπόλοιπες τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς επίσης προς το τέλος της εβδομάδος. Ο λόγος που δεν μπορούν τα αποτελέσματα να ανακοινωθούν νωρίτερα είναι ότι πρέπει να προηγηθεί η εισροή της δόσης (τη Δευτέρα) και να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια.
Οι επικείμενοι ισολογισμοί θα τηρούν μετά τις νέες εγγυήσεις που θα δώσει την επόμενη εβδομάδα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας , το ελάχιστο επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας του 8%. Από τη νέα δόση, σε πρώτη φάση οι τέσσερις τράπεζες θα πάρουν άμεσα 7-9 δισ ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών. Παράλληλα όμως, το Ταμείο θα πρέπει να εγγυηθεί ότι μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων ( και των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που θα διεξαχθούν το 2013), ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα αυξηθεί στο 9% του σταθμισμένου ενεργητικού των τραπεζών.
Το σημαντικό είναι ότι με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του δευτέρου και τρίτου τριμήνου, που για πρώτη φορά φέτος γίνεται ταυτόχρονα, θα ξεμπλοκάρουν τα business plans των τραπεζών και ο επιχειρησιακός τους σχεδιασμός, ενώ, θα τεθούν οι βάσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται το παράδειγμα της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, που κατά το τυπικό της μέρος είχε «παγώσει» διαδικαστικά. Ευθύς αμέσως με τη δημοσίευση των ισολογισμών, αμφότεροι με θετικά και ποιοτικά εποπτικά κεφάλαια, θα ξεκινήσουν οι διεργασίες για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης. Χαρακτηρηστικό παράδειγμα αποτελεί η επικείμενη κατάθεση του Ενημερωτικού Δελτίου για τη συγχώνευση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που δεν ήταν εφικτό να γίνει χωρίς να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι σχετικοί ισολογισμοί.
Βέβαια, τόσο η Εθνική και η Eurobank, όσο και η Alpha Bank με την Εμπορική, δεν είχαν σταματήσει λεπτό τις εντατικές διεργασίες για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση. Εδώ και καιρό, το επιτελείο της Εμπορικής, για παράδειγμα, πηγαινοέρχεται στα γραφεία της Alpha Bank, σε μια ανοιχτή...οδό συνεργασίας «Σοφοκλέους - Σταδίου»! Αλλωστε πέραν του νομικής ολοκλήρωσης μιας συγχώνευσης, αυτό που έχει το μεγαλύτερο βάρος και όγκο εργασιών είναι το κομμάτι της λειτουργικής ενοποίησης, από το «πάντρεμα» της φιλοσοφίας στην πιστωτική πολιτική και τη διαχείριση του κόστους, μέχρι την επιλογή της τεχνολογικής πλατφόρμας και των συστημάτων.
Ως προς την ανακεφαλαιοποίηση, οι ισολογισμοί που αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες, θεωρούνται από την αγορά, αλλά και τους διεθνείς οίκους, ως ιδιαίτερα κρίσιμοι.
Επαναγορά
Μέσα από το «τσουνάμι» της κρίσης, το κούρεμα, το πρόγραμμα επαναγοράς, τις σημαντικές ζημιές λόγω αυξημένων προβλέψεων, την άνοδο των επισφαλειών, τη διαρροή των καταθέσεων, τη δραματική μείωση από συμμετοχές και χρηματοοικονομικές εργασίες....προβάλλει καθαρή, η νέα εικόνα των ελληνικών τραπεζών, που πλέον δεν έχουν ούτε ένα ομόλογο ελληνικού δημοσίου, έστω και αν αυτό το πλήρωσαν ακριβά και που αντιθέτως, έχουν ποιοτικά, θετικά εποπτικά κεφάλαια και έχουν σβήσει σε παλαιότερες καταστάσεις, τις ζημιές από το PSI.
Ειδικά ως προς αυτό το τελευταίο θέμα, του κουρέματος και της σημαντικής ζημιάς που υπέστησαν οι τράπεζες, οι τελευταίες εξελίξεις που έχουν να κάνουν με το αντιστάθμισμα από τον αναβαλλόμενο φόρο, χαροποίησαν ιδιαίτερα τους τραπεζίτες, που δεν παύουν σε κάθε ευκαιρία να διευκρινίζουν ότι οι τράπεζες - πέραν της αύξησης των επισφαλειών- αντιμετωπίζουν ζημιές, λόγω των συνεπειών της κρίσης της εγχώριας οικονομίας, μιας κρίσης που επηρέασε συθέμελα τον τραπεζικό τομέα, χωρίς να οφείλεται σε αυτόν....
Υπενθυμίζεται σχετικά με το κούρεμα , το οποίο σε πραγματικές τιμές διαμορφώθηκε σε ποσοστό 74,3%, οι τράπεζες υπέστησαν σωρευτική ζημία ύψους 26,5 δισ ευρώ σε προ φόρων επίπεδο, αφού συμμετείχαν θέλοντας και μη....με συνολικό χαρτοφυλάκιο ομολόγων, αξίας 35,7 δισ ευρώ, που ως ποσοστό του ενεργητικού τους κυμαινόταν από 9,5% έως 15,6%.
Αναβαλλόμενος φόρος
Με την ευνοϊκή εξέλιξη που παρατηρήθηκε στο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, οι τράπεζες εμφανίζονται κερδισμένες. Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι τράπεζες, που συμμετείχαν στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, ανταλλάσσοντας τα ομόλογά τους, θα μπορούν να αποσβέσουν την ζημιά σε 30 ισόποσες ετήσιες δόσεις, συμψηφίζοντας την με το φόρο εισοδήματος. Η εξέλιξη αυτή προσδίδει μια «ανάσα» στο τραπεζικό σύστημα, ακόμη και παρά το ότι γεγονός ότι η ευνοϊκή ρύθμιση περιορίζει τον αναβαλλόμενο φόρο μόνο σε αυτόν που αναλογεί στην ζημιά από το ονομαστικό κούρεμα των ομολόγων (53,5%) και όχι το φόρο που προκύπτει από την φορολογική ζημιά της επαναγοράς. Να σημειωθεί ότι για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ο αναβαλλόμενος φόρος ανέρχεται με την αύξηση του φορολογικού συντελεστή σε 4,9 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. ευρώ με συντελεστή 20%.
Οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, που θα σηματοδοτήσουν και το μέγεθος της ανακεφαλαιοποίησης, δεν είναι ακόμη γνωστές. Θα διαμορφωθούν και θα ανακοινωθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος, ίσως και πριν το τέλος του έτους για κάθε μία από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες. Σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα επίσημα στοιχεία για τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, που έχουν διαπιστωθεί με βάση την παλαιότερη έκθεση της BlackRock (βάσει του σεναρίου άσκησης προσομοίωσης που θα επιλέξει η Τράπεζα της Ελλάδος).
Μετά και την οριστική διαμόρφωση των ποσών, ο δρόμος για την εφαρμογή της ανακεφαλαιοποίησης της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, με τις εγγυήσεις του Ταμείου, αλλά και την ίδια συμμετοχή των μετόχων, θα είναι και ανοιχτός και - όπως θέλουν να ελπίζουν οι τραπεζίτες- ομαλός....
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr