Σύμφωνα με τις εξελίξεις, είναι πρωταρχικό μέλημα της επόμενης κυβέρνησης να οριστικοποιήσει το πλαίσιο των όρων της ανακεφαλαιοποίησης και να διευθετήσει μία σειρά αδιευκρίνιστων ακόμη θεμάτων. Σημειώνεται ότι η αγορά αγνοεί ακόμα το ύψος των συνολικών κεφαλαίων που απαιτούνται για τον κάθε τραπεζικό όμιλο, στο πλαίσιο του τελικού λογαριασμού ζημιών που προκύπτουν λόγω PSI και BlackRock. Ύστερα από μία άτυπη πρόγευση που είχε η κάθε τράπεζα από τις συνομιλίες της με την Τράπεζα της Ελλάδος, τους είναι γνωστό πάνω κάτω το σύνολο των απαιτούμενων κεφαλαίων που θα πρέπει να αναζητηθούν εντός και εκτός ανακεφαλαιοποίησης, προκειμένου για τη βελτίωση των κεφαλαιακών δεικτών. Τέλος Μαΐου, πάντως, η Τράπεζα της Ελλάδος θα στείλει σε κάθε έναν τραπεζικό όμιλο τον λογαριασμό.
Σημαντική εκκρεμότητα επίσης παραμένει το πώς θα ρυθμισθεί η περίπτωση της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που σύμφωνα με το μνημόνιο δεν μπορούν να τύχουν της εγγύησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η αγορά δεν ξέρει ακόμα αν το μέλλον της Αγροτικής, στην οποία βασικός μέτοχος είναι το Δημόσιο, αν θα διαχωρισθεί σε καλή - κακή τράπεζα, ή αν θα εξελιχθεί μέσω μίας bridge bank. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θεοδ. Πανταλάκη με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, με σκοπό την ενημέρωση της κυβέρνησης για τις προοπτικές και τα μεγέθη της ΑΤΕ. Σημειωτέον ότι η ΑΤΕ, όπως και το ΤΤ, έχουν ζημιές στα αποτελέσματά τους κυρίως λόγω συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), καθώς η μεν ΑΤΕ έχει προβεί σε σημαντική εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της με υψηλές προβλέψεις στον ισολογισμό της, το δε ΤΤ, έχει πολύ μικρή έκθεση σε επισφαλή δάνεια.
Επίσης, η αγορά αναμένει ακόμα τα τελικά business plans των τραπεζών, όπως θα έχουν τροποποιηθεί μετά τις υποδείξεις της Τραπέζης της Ελλάδος και η έναρξη υλοποίησης των στόχων που περιλαμβάνουν (πωλήσεις θυγατρικών, δημιουργία holding εταιρειών, διάθεση συμμετοχών, αξιοποίηση του ενεργητικού, μείωση κόστους, ανεξάρτητες κινήσεις από τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου).
Σημαντική εκκρεμότητα αποτελεί επίσης το ποσοστό της χρήσης των Cocos. Oι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι είναι σημαντική η αυξημένη χρήση των Cocos σε σχέση με τις κοινές μετοχές με αναστολή ψήφου. Χρησιμοποιώντας μεγαλύτερο ποσοστό Cocos στο σύνολο των κεφαλαίων ενίσχυσης που δίνονται στις τράπεζες, τους παρέχεται η δυνατότητα (των τραπεζών) να αποπληρώσουν ευχερέστερα ένα σημαντικό τμήμα της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να κατοχυρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα ο ιδιωτικός χαρακτήρας τους. Η χρήση των Cocos θεωρείται ελκυστική για την κάλυψη αποτιμησιακών ζημιών από το PSI+, καθώς και για την κάλυψη μέρους των κεφαλαιακών απαιτήσεων που προκύπτουν από την άσκηση της BlackRock (όχι σε πραγματικές ζημιές, αλλά πιθανές μελλοντικές υποθετικές ζημιές υπό ακραίες αρνητικές υποθέσεις).
Τα warrants θα πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο αλλά και detachables, δηλαδή με δυνατότητα αποσύνδεσης από τις μετοχές, ώστε να υπάρχει μία πιο ανταγωνιστική δευτερογενής αγορά. Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, συστήνεται η ορθολογική χρήση των warrants, που θα φέρουν οι νέες μετοχές του ΤΧΣ, τα οποία θα πρέπει να δοθούν σε παλαιούς και νέους μετόχους. Το ζήτημα που χρήζει διευκρίνισης είναι αν τις μετοχές αυτές θα μπορούν μελλοντικά να τις αποκτήσουν οι ιδιώτες επενδυτές, παλαιοί και νέοι (ασκώντας τα δικαιώματα). Ενα κίνητρο που θα συνέβαλε θετικά για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση θα ήταν αν η δυνατότητα αυτή, γινόταν με προκαθορισμένη απόδοση. Διότι, όπως επεξηγούν τραπεζικές πηγές, η διακράτηση έστω και μικρού αριθμού warrants από το Ταμείο θα το καθιστούσε ως ένα ποσοστό μέτοχο στις τράπεζες επιτρέποντας έτσι ενδεχομένως στο Δημόσιο τον έλεγχο των τραπεζών και λειτουργώντας αποτρεπτικά για την παγίωση του ιδιωτικού χαρακτήρα των ελληνικών τραπεζών, «γυρνώντας το σύστημα δεκαετίες πίσω».
Τα νέα ομόλογα που θα μπορεί να παρέχει ως εγγυήσεις το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)
Προς το παρόν, αυτό αποτελεί μία σκέψη-πρόταση, αλλά ακόμη χωρίς... εξέλιξη. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το εν λόγω σενάριο είναι ακόμη «στον αέρα», αμφιβάλλουν για την υλοποίησή του, αλλά την τελική άποψη θα έχουν το EFSF, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ξένες τράπεζες, που με τη σειρά τους, θα ήθελαν αντίστοιχη με τις ελληνικές τράπεζες μεταχείριση, για την αντιμετώπιση των ζημιών από «το κούρεμα» που υπέστησαν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr