Πριν λίγους μήνες κορυφαία τραπεζικά στελέχη εκτιμούσαν ότι το 2010 θα είναι μια καλή χρονιά για τις τράπεζες. Εκείνη την περίοδο μάλιστα προέβλεπαν ότι τα κέρδη των τραπεζών το 2010 θα είναι αυξημένα κατά 20% έως 30% σε σχέση με τα κέρδη του 2009 και στήριζαν τις εκτιμήσεις τους στην διαφαινόμενη βελτίωση της οικονομίας και των αγορών. Oμως μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις με την οικονομία, το γεγονός ότι παρατηρείται καθίζηση των εκτάκτων εσόδων ενώ πλέον θεωρείται όλο και πιο πιθανό να αυξηθούν οι επισφαλείς απαιτήσεις το 2010 δηλαδή τα προβληματικά δάνεια σε συνδυασμό με το ότι οι τράπεζες θα διαθέτουν λιγότερη πλεονάζουσα ρευστότητα για κερδοσκοπία οι Eλληνες τραπεζίτες πλέον εγκαταλείπουν τις αρχικές τους εκτιμήσεις για αύξηση κερδών και μιλούν πλέον είτε για χαμηλότερα κέρδη το 2010 σε σχέση με το 2009 είτε στην καλύτερη περίπτωση για παραπλήσια κέρδη.
Μάλιστα κορυφαίος Eλληνας τραπεζίτης δεν διστάζει να αναφέρει «αναθεωρούμε τους προϋπολογισμούς για την επόμενη χρονιά, τα κέρδη θα είναι ελαφρώς λιγότερα ή στην καλύτερη περίπτωση παραπλήσια με αυτά του 2009» Ταυτόχρονα σε συνεχείς επαφές που έχουν με ξένους θεσμικούς διαπιστώνουν ότι τα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια δεν είναι διατεθειμένα να αυξήσουν το επενδυτικό τους ρίσκο στην Ελλάδα.
Η προσέγγιση αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι τραπεζίτες αναδιπλώνονται όσον αφορά τα κέρδη του 2010 προκύπτει ότι και οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στην χρηματιστηριακή αγορά για την επόμενη χρονιά δεν θα επαληθευτούν. Με δεδομένο ότι οι ξένοι επενδυτές διατηρούν πολύ μεγάλες θέσεις στο ΧΑ και τις τράπεζες κατέχουν το 47% της Εθνικής τράπεζας το 44% της Alpha bank το 21% της Eurobank και το 32% της Πειραιώς δεν αποκλείεται οι ξένοι να αποστασιοποιηθούν από την αγορά και το χρηματιστήριο τηρώντας στάση αναμονής και ενδεχομένως επιλεκτικών ρευστοποιήσεων.
Η στάση των ξένων όμως αναπροσαρμόζεται και αναδιαμορφώνεται με βάση τις εκάστοτε συνθήκες. Ωστόσο το ζητούμενο είναι ποια εικόνα θα εμφανίσουν οι τράπεζες. Με βάση ενδείξεις αλλά και εκτιμήσεις τραπεζιτών το πρόβλημα των επισφαλών δανείων στην Ελλάδα δεν έχει αποκαλυφθεί σε όλη του την έκταση.
Οι τράπεζες κρύβουν πολύ περίτεχνα και μεθοδικά τα προβλήματα τους στηριζόμενες σε βελτίωση της αγοράς και της οικονομίας ώστε να μην υποχρεωθούν να αποκαλύψουν τα πραγματικά τους προβλήματα. Ταυτόχρονα παρατηρείται καθίζηση στα έκτακτα έσοδα από ομόλογα τάση που θα είναι πολύ έντονη στο δ' τρίμηνο του 2009. Τα δάνεια θα αυξηθούν το 2010 κατά 7% περίπου απέχουν πολύ από το 25% που ήταν η αύξηση των δανείων το 2007.
Τα Bαλκάνια σταθεροποιούνται μεν αλλά δεν μπορούν να παράξουν μεγάλα κέρδη. Oλοι αυτοί οι λόγοι αν συνδυασθούν με την δύσκολη κατάσταση της οικονομίας οδηγούν το συμπέρασμα ότι ο πήχης των προσδοκιών για το 2010 χαμηλώνει ή καλύτερα προσγειώνεται απότομα.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr