Τα βασικά προβλήματα που έχουν ανακύψει είναι κατά βάση 5:
1) Η πλευρά Ρέστη ουσιαστικά υπέβαλλε μια προσφορά ύψους 65 εκατ ευρώ με στόχο να αποκτήσει το 51% όμως ποντάρει στην μη κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου. Εδώ όμως εγείρεται ένα θέμα θα εγκρίνει μια τέτοια πρόταση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που αφορά την αύξηση κεφαλαίου της Aspis bank;
2) Η πλευρά Ρέστη αποτιμά την Aspis bank με P/BV στο 1 η Aspis bank διαθέτει κεφάλαια 128 εκατ ευρώ. Αν αφαιρεθούν τα 40 εκατ ευρώ των κεφαλαίων που αποτελούν υβριδική έκδοση τα καθαρά κεφάλαια της Aspis bank διαμορφώνονται στα 88 εκατ ευρώ. Αυτή η προσφορά είναι προφανώς χαμηλή αν και σε αυτή την φάση δεν μπορεί να αξιολογηθεί η προσφορά με παραδοσιακούς όρους.
3) Η αύξηση κεφαλαίου της Aspis bank δεν μπορεί να καλυφθεί αν δεν συμμετάσχει η πλευρά Ρέστη. Μάλλον πάνω σε αυτό στηρίζεται ο Β. Ρέστης ώστε να πιέσει την Commercial Value να δεχτεί την προσφορά του.
4) Η ΤτΕ αυτή την στιγμή βρίσκεται σε ένα μεγάλο δίλλημα. Να δώσει το πράσινο φως στον Ρέστη ώστε να στηριχθεί η Aspis bank ή να μην κάνει αποδεκτή την προσφορά Ρέστη; Να ληφθεί υπόψη ότι το tier 1 της Aspis bank διαμορφώνεται στο 5,5% δηλαδή κινείται κάτω του ορίου που θέτει η ΤτΕ ενώ ο συνολικός δείκτης διαμορφώνεται στο 8,6%.
5) Ομως η προσφορά Ρέστη προσκρούει και σε ένα άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την τωρινή χρηματοοικονομική εικόνα της FBBank στην οποία ο Ρέστης συμμετέχει με 51% και με 49% η ΑΤΕ. Η FBBank είναι ζημιογόνος όχι 10 εκατ ευρώ αλλά κατά ορισμένες πηγές τείνει να προσεγγίσει τα 25 εκατ ευρώ.
Ολοι αυτοί οι παράγοντες συνηγορούν στην άποψη ότι η προσφορά Ρέστη είναι στον αέρα και η ΤτΕ βρίσκεται σε ένα δίλλημα , πραγματικό δίλλημα.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr