Η μεγάλη αλλαγή που πρότεινε η ΕΚΤ ήταν ότι θα δέχεται collateral έως ΒΒΒ- δηλαδή έως 3βαθμίδες χαμηλότερα από τα collateral που δεχόταν στο παρελθόν δηλαδή BBB+.
Οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα όχι οξύ αλλά πρόβλημα , αν κυρίως η ΕΚΤ αποφασίσει να επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς δηλαδή να δέχεται ως collateral assets έως ΒΒΒ+ δηλαδή δύο διαβαθμίσεις υψηλότερα. Κάτω από το ΒΒΒ+ , υπάρχει το ΒΒΒ και το ΒΒΒ- .
Οι τράπεζες π.χ. έχουν χρησιμοποιήσει ως collateral στην ΕΚΤ ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τα οποίαείναι υψηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης δεν κινδυνεύουν.
Ακόμη και αν η Ελλάδα υποβαθμιστεί τα ελληνικά ομόλογα θα βρεθούν στην χειρότερη περίπτωση στο ΒΒΒ+ δηλαδή στο καθεστώς πιστοληπτικής διαβάθμισης που δεχότανη ΕΚΤ ως collateral πριν την κρίση.
Είναι γεγονός όμως ότι αν η χώρα υποβαθμιστεί ορισμένα assets θα βρεθούν στα όρια και προφανώς ορισμένες τράπεζες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τα collateral που θα χρησιμοποιούν στην ΕΚΤ. Πάντως ορισμένες τράπεζες χρησιμοποιούν ως collateral assets χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης ή assets που δεν είναι διαπραγματεύσιμα στις αγορές αυτή την περίοδο.
Όμως η ΕΚΤ θα κρατήσει τις εγγυήσεις BBB- μάλλον όλο το 2010 ακόμη και αν καταργήσει άλλες διευκολύνσεις ενώ την ίδια στιγμή οι τράπεζες σταδιακά θα απεξαρτώνται από την ΕΚΤ αντλώντας ρευστότητα με ίδια μέσα.
Η κατάσταση δεν είναι δραματική αλλά προφανώς μπορεί να καταστεί πιο δυσχερής αν η χώρα υποβαθμιστεί.
Πρόσφατα τονιζόταν από το «Reporter»
Tι θα τις κάνουν τις εγγυήσεις 55 δις ευρώ στην ΕΚΤ οι τράπεζες ;
Η σταδιακή μείωση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ φέρνει στο προσκήνιο ένα άλλο θέμα διόλου τεχνικό αλλά πρακτικό για τις διοικήσεις.
Έλαβαν από την ΕΚΤ περίπου 40 δις ευρώ ως ρευστότητα και έναντι αυτής κατέβαλλαν συνολικά ως εγγυήσεις στοιχεία ενεργητικού ύψους 50-55 δις ευρώ.
Αν προσεχώς μειώσουν την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ κατά 50% δηλαδή υποχωρήσουν τα δάνεια που θα οφείλουν στα 20 δις ευρώ πρακτικά αυτό θα σημάνει όταν θα λάβουν πίσω τις εγγυήσεις τα collateral τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 50 δις ευρώ.
Αν επιστρέψουν 20 δις ευρώ ρευστότητα θα πάρουν πίσω εγγυήσεις περίπου 25 με 27 δις ευρώ.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι πως θα αξιοποιήσουν τις εγγυήσεις , αν μπορούν να αξιοποιήσουν όλες τις εγγυήσεις ή αν τελικά δεν της πάρουν πίσω και της αφήσουν στην ΕΚΤ ως απόθεμα εγγυήσεων ώστε σεμια δύσκολη στιγμή να σπεύσουν να δανεισθούν εκ νέου από την Κεντρική τράπεζα.
Οι τράπεζες προσεχώς θα ακολουθήσουν 3 κατευθυντήριες γραμμές.
1)Ρευστότητα που λήγει δεν θα ανανεωθεί και τράπεζες θα πάρουν τα collateral και μέσω της repo αγοράς θα πωλήσουν ομόλογα σε τράπεζες μέσω προσυμφωνιών και θα πάρουν ρευστότητα.
2)Υπάρχουν assets που έχουν χρησιμοποιηθεί από τράπεζες , όπως π.χ. μεγάλη ιδιωτική τράπεζα που χρησιμοποίησε ένα μίγμα CDs ύψους 1,5 δις ευρώ και τα οποία δεν μπορεί να πωλήσει στην αγορά ως εγγύηση στην ΕΚΤ.
Όταν επιστραφεί αυτό ο assets που χρησιμοποιήθηκε ως εγγύηση η τράπεζα θα υποχρεωθεί να βρει άλλο τρόπο χρηματοδότησης.
Μέσω διατραπεζικής θα είναι δύσκολο και μάλλον θα χρηματοδοτηθεί μέσω καταθέσεων.
3)Μεγάλη κρατική τράπεζα και εν προκειμένω η ΑΤΕ εξετάζει να κάνει χρήση του σκέλους των εγγυήσεων με την λογική ότι είναι κρατική τράπεζα άρα δεν επείγεται να εξέλθει του πακέτου οικονομικής στήριξης.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr