Οι παράγοντες αυτοί αλλά και η αβεβαιότητα που συνεχίζει να ταλαιπωρεί τις αγορές αλλά και οι ανησυχίες για την οικονομία ίσως δώσουν λαβή για αύξηση του spread προς τις 150 μονάδες βάσης και εν συνεχεία προς τις 170 μ. β. χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να φθάσει η διαφορά μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων έως και τις 200 μονάδες βάσης ως ακραία προσέγγιση.
Είναι ενδεικτικό ότι τα Credit Default Swaps το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας έχει αυξηθεί στην Ελλάδα έως τις 168 μονάδες βάσης ενώ τα spreads κινούνται πέριξ των 138 μονάδων βάσης. Αν υπάρξει πραγματική διεύρυνση στα spreads θα είναι απόρροια και της τάσης στα διεθνή χρηματιστήρια.
Οι 170 μονάδες βάσης αντιστοιχούν σε αξία του S&P 500 περίπου προς τις 1000 μονάδες ενώ αν κινηθεί προς τις 950 μονάδες περίπου τότε η αντιστοιχία του spread στην Ελλάδα θα είναι περίπου στις 200 μονάδες βάσης.
Μια επίσης παράμετρος άκρως σημαντική είναι το ύψος των δανειακών απαιτήσεων του ελληνικού δημοσίου το 2010. Παρ' ότι οι λήξεις ομολόγων, που είχαν εκδοθεί στο παρελθόν, του ελληνικού δημοσίου είναι πολύ περιορισμένες το 2010 στα 17 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 33 δισ. ευρώ που έληγαν το 2009 οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου θα είναι πολύ αυξημένες αναφέρουν τραπεζικά στελέχη.
Με βάση αισιόδοξες εκτιμήσεις το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει περίπου 45 με 50 δις ευρώ για το 2010 και με βάση απαισιόδοξες θα φθάσει τα 80 δις ευρώ με προφανώς άκρως αρνητικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό. Οι τράπεζες προετοιμάζονται πάντως για το 2010 καθώς αναγνωρίζουν ότι οι αγορές ομολόγων θα ξαναδώσουν κέρδη σημαντικά.
Οι κινήσεις των τραπεζών
Η Εθνική τράπεζα στο α' 8μηνο του 2009 αγόρασε πάνω από 6 δισ. ευρώ νέα ομόλογα από τις δημοπρασίες χρεογράφων του ελληνικού δημοσίου. Η Εθνική έχει πουλήσει και σχεδιάζει να πουλήσει 6 δισ. σε συνολικό χαρτοφυλάκιο ομολόγων 15 με 16 δισ. ευρώ.
Σε ανάλογο μήκος κύματος θα κινηθούν και οι άλλες τράπεζες. Η Eurobank έχει πουλήσει περίπου 2 με 2,5 δισ. ευρώ, η Alpha bank 2,5 δισ. ευρώ, η Πειραιώς άλλα 2 δισ. ευρώ.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν στυλοβάτη του ελληνικού κράτους όσον αφορά τις δημοπρασίες αλλά αποδεικνύονται και κερδοσκόποι. Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ξένες τράπεζες αποδείχθηκαν ακόμη μεγαλύτεροι υποστηρικτές του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι επί συνόλου 60 δισ. ευρώ που έχει αντλήσει το δημόσιο το 2009 οι ξένοι αγόρασαν περίπου τα 30 με 35 δισ. ευρώ με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις. Οι ελληνικές τράπεζες όπως και οι ξένοι εκμεταλλεύονται αφενός την ελκυστικότητα των αποδόσεων και τα spreads όσο και το χαμηλό κόστος δανεισμού.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι ελληνικές τράπεζες αντλούν ρευστότητα με 1% από την ΕΚΤ, αγοράζουν ομόλογα με 4% και ουσιαστικά εμφανίζουν ένα καθαρό κέρδος 3% από τις θέσεις τους στα ομόλογα μόνο από το επιτοκιακό σκέλος. Η Εθνική που πούλησε και συνεχίζει να πουλάει ομόλογα κερδίζει και από την μείωση του spread αλλά και την συμπεριφορά των τιμών των ομολόγων.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr